Politikerne la seg langflate for regelbrudd, men for noen var det ikke så lett

Anbud365: Politikerne la seg langflate for regelbrudd, men for noen var det ikke så lettI sitt møte i lokalene til Nasjonalparken næringshage vedtok kommunestyret i Oppdal å si opp en avtale med næringshagen – en avtale som skulle vært konkurranseutsatt. På bildet ordfører i kommunen, Geir Arild Espnes (foto: Ragne B. Lysaker, Senterpartiet).

Skriv ut artikkelen

Kommunestyret i Oppdal la seg til slutt langflate og beklaget overfor alle parter at kommunen hadde brutt regelverket for offentlige anskaffelser. Men, skal man tro referatene i lokalavisen OPP, var denne øvelsen ikke lett for mange politikere. Selv ikke KS-advokatenes klare konklusjon om at kommunen sto overfor et regelbrudd overbeviste alle. Forut for møtet var formannskapet på nippet til å vende tommelen ned for kommunedirektørens forslag om å avvikle den aktuelle avtalen straks.

Avtalen var med den halvoffentlige Nasjonalparken Næringshage – med innslag av private eiere, og ikke kunngjort. Daværende rådmann ville i sin tid ikke forlenge den aktuelle avtalen, men kommunestyret stemte han den gang ned. En vurdering i regi av KS Advokatene konkluderte med at avtalen var en ulovlig direkteanskaffelse.

Avtalen har en verdi på nesten 2,5 millioner, i tillegg har næringshagen utført andre konsulentoppdrag for Oppdal kommune for 1,1 millioner de tre siste årene. Gjennomgangen som KS-advokatene har gjort viser at næringshagen på to og et halvt år har fått utbetalt 2,3 millioner fra kommunen for det samlede arbeidet.

På nippet til å avvise forslag

Kommunedirektøren ville i sin innstilling til formannskapet denne gangen si opp den ulovlige avtalen med næringshagen umiddelbart. Resultatet av behandlingen i formannskapet ble imidlertid at politikerne der sendte saken videre til kommunestyret med en åpen innstilling. Men de var, ifølge OPP, lokalavisen i Oppdal, på nippet til å avvise kommunedirektørens innstilling ved å lene seg til en formulering i KS-advokatenes oppsummering av saken.

Der går det nemlig frem av KS-utredningen at kommunen kan fortsette i avtalen selv om den ulovlig, og at en slipper gebyr for lovbruddet fordi avtalen er mer enn to år gammel og at foreldelsesfristen slår inn.

Hvorfor var det lovbrudd?

Så da lurte enkelte politikere på hvorfor det da var lovbrudd, andre ville vite hvilken dokumentasjon advokatene legger til grunn for sin konklusjon, skriver OPP.  Det kom også et ønske i kommunestyret om at Nærings- og fiskeridepartementet som er ansvarlig for næringshageprogrammet, fikk et ord med i laget.

Men kommunedirektør Ole Bjørn Moen kunne berolige: Han gav uttrykk for at KS-advokatenes kompetanse på området var så god og konklusjonen så klar, at det ikke en gang har vært nødvendig å konferere med kommuneadvokaten.

Beklagelsen

Kommunestyremøtet, som for øvrig foregikk i næringshagens egne lokaler, vedtok å beklage «overfor alle parter at vi er kommet i denne situasjonen». Egen sak om forholdet til næringshagen er også varslet.

Og fra næringshagen meldes det at de må hente inn andre oppdrag med like stor verdi for å dekke opp tapet det medfører å miste avtalen med kommunen. Selskapet kan også konkurrere om oppdragene når kommunen heretter legger de ut på anbud.

Bli den første til å kommentere på "Politikerne la seg langflate for regelbrudd, men for noen var det ikke så lett"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.