Prisendrings-klausuler i støpeskjeen – markedene utvikler seg raskt

Anbud365: Prisendrings-klausuler i støpeskjeen – markedene utvikler seg rasktFor små kontrakter vil det stort sett fremdeles være fastpris uten mulighet for prisjustering underveis, viser resultatene fra en undersøkelse i regi av KS Innkjøpsforum – her ved sekretariatsleder Tanja Huse-Fagerlie.

Skriv ut artikkelen

I Kommune-Norge arbeides det nå mange med å etablere tydeligere og samtidig mer fleksible klausuler for prisjustering i kontraktsperioden. Men samtidig er det også i gang arbeid med andre kontraktsløsninger som kan gi rom for at avtalene kan følge markeder i rask utvikling. Dette fremgår av «lyn-undersøkelsen» til KS Innkjøpsforum, der man også kan lese at fire av ti kommuner som svarte, har fått mer enn 10 henvendelser om justering av priser – et par over 70 slike.

Hele 92 besvarelser kom inn da KSI gjennomførte en medlemsundersøkelse nå i oktober med ønske om å måle hvordan kommunene forholder seg til mottatte ekstraordinære prisjusteringer som følge av krigen eller pandemien.

Det viser seg at det er et par kommuner som har fått over 70 henvendelser om slike justeringer, nærmere hver fjerde i undersøkelsen har fått mellom 10 og 19 slike. Litt i underkant av ti prosent sier de har fått mellom 20 og 29 henvendelser. Men de fleste av de spurte, litt i overkant av 50% har fått mellom en og 9 henvendelser om ekstraordinære prisjusteringer. Og nær 10% har ikke hørt fra sine leverandører om slike justeringer.

Godkjent/ikke-godkjent?

Nær fire av ti som har svart i undersøkelsen, har i hovedsak godkjent alle endringene som er hjemlet i kontraktene. Halvparten av kommunene har imidlertid ikke godkjent henvendelsene de har mottatt. Begrunnelsen ligger hovedsakelig i at henvendelsen ikke er hjemlet i kontrakten.

For de som har mottatt mange henvendelser, gjelder at de også har godkjent mange av henvendelsene, men at endringene i mindre grad er hjemlet i kontrakten. Av de som har mottatt 1 til 9 henvendelser, har 43% godkjent minst halvparten av forespørslene.

Tydeligere, mer fleksible klausuler

KS Innkjøpsforum spurte i sin undersøkelse også om kommunene vurderer å endre til mer fleksible klausuler for prisjusteringer i nye kontrakter fremover. Av svarene fremgår det at kommunene arbeider med å etablere tydeligere og samtidig mer fleksible klausuler. Andre vurderer andre tilnærminger til kontrakter, som gir rom for at avtalene kan følge de markeder som er i rask utvikling.

For små kontrakter vil det stort sett fremdeles være fastpris uten mulighet for prisjustering underveis. Typisk her er prosjekt med varighet opp til to måneder, heter det.

Bli den første til å kommentere på "Prisendrings-klausuler i støpeskjeen – markedene utvikler seg raskt"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.