Protokollen dukket opp først etter 16 uker – etter lokalavisen tok kontakt

Anbud365: Protokollen dukket opp først etter 16 uker - etter lokalavisen tok kontaktDagfinn Cock, direktør for oppvekst i Lillestrøm kommune, var mer opptatt av å få på plass tiltak som kunne hjelpe skolemiljøet enn å fylle ut anskaffelsesprotokoll (foto: Lørenskog kommune).

Skriv ut artikkelen

Et skolemiljø i krise førte til at Lillestrøm kommune foretok en hasteanskaffelse til 1,7 mill uten å kunngjøre. Men dokumentasjonen, anskaffelsesprotokollen, dukket først opp 16 uker etter hasteavtalen – etter at lokalavisen hadde grepet inn og etterlyst den. En nabokommune hadde tidligere hatt samme behov og hyret samme leverandør som Lillestrøm. De benytte seg av en intensjonskunngjøring uten at det førte til noen konkurrenter. Da tenkte Lillestrøm at en hasteanskaffelse måtte være greit.

Det er Romerikes Blad som forteller denne historien. En skole i Lillestrøm kommune hadde problemer med skolemiljøet. Med jevne mellomrom ble det avfyrt fyrverkeri inne i skolebygningen, folk kom til skade. I lang tid hadde de ansatte ved skolen varslet om vold og grove trusler. Skolen ble så stengt to dager i januar i år, og hjelp trengtes.

Det ble fra Lillestrøm kommune raskt bestemt at stiftelsen Unify skulle bistå skolen med skolemiljøet. Men, det var ingen anbudsrunde da kommunen skaffet hjelpen, melder Romerikes Blad, og kommunen dokumenterte heller ikke hvorfor det ble slik. Avtalen var en såkalt hasteanskaffelse. Allerede uken etter at fyrverkeriene smalt inne i skolebygget ved nyttårstider, var Unifys ansatte på plass.

Protokoll i mai

I mai bad så Romerikes Blad om kommunens anskaffelsesprotokoll. I protokollen Lillestrøm kommune sendte til avisen, står det at den ble signert dagen etter avisens henvendelse. Kommunen bekrefter at den ikke laget en protokoll før avisen tok kontakt, og at avisens henvendelse var en påminnelse til å gjøre dette. Det tok altså 16 uker fra avtalen ble inngått, til kommunen laget en anskaffelsesprotokoll, konstaterer avisen.

Kommunen avviser overfor avisen dette skyldes glemsel: – Ifølge anskaffelsesregelverket skulle anskaffelsesprotokollen vært skrevet samtidig med anskaffelsen. Det ble ikke gjort. Dette var mitt ansvar, og jeg beklager at det ikke ble gjort, skriver oppvekstdirektøren i Lillestrøm kommune, i en e-post til avisen. Han var mer opptatt av å få på plass tiltak som kunne hjelpe både elever og ansatte på skolen enn å fylle ut anskaffelsesprotokollen.

Ingen andre aktuelle?

I den ferske protokollen står det at kommunen ikke kjente til andre aktører som kunne bistå dem, men de kjente til Unifys arbeid i Oslo og Lørenskog – hvor oppvekstdirektøren tidligere har arbeidet: «Ved oppstart i Lørenskog, som tidligere hadde tilsvarende behov, ble det foretatt intensjonskunngjøring om at kommunen var i ferd med å inngå avtale med Unify, uten at andre aktører meldte seg der. Lillestrøm kommune kjente heller ikke til andre aktører i markedet.»

Det er én av årsakene til at det ikke ble noen anbudsrunde. I tillegg mener kommunen at det var behov for umiddelbar hjelp fra personell med spisskompetanse på å håndtere svært utfordrende og krevende ungdomsmiljøer i skole og fritid, fremgår det av protokollen.

Kan bli aktuelt med ny avtale

Unify får 1,7 mill for jobben de skal gjøre på skolen fram til utgangen av juni. Kommunen jobber allerede med en evaluering. Avhengig av resultatet av denne, vil det eventuelt bli aktuelt med en ny avtale. I forbindelse med en slik anskaffelse vil det kanskje melde seg andre aktuelle aktører dersom dette finnes, ifølge kommunens oppvekstdirektør overfor Romerikes Blad.

Bli den første til å kommentere på "Protokollen dukket opp først etter 16 uker – etter lokalavisen tok kontakt"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.