Reagerer på at et selskap, deleid av kommunen, ikke følger anskaffelsesreglene

Anbud365: Reagerer på at et selskap, deleid av kommunen, ikke følger anskaffelsesregleneEn avklaring av hvem som skal være omfattet av anskaffelsesregelverket er på gang i Tvedestrand kommune. På bildet ordfører i kommunen, Marianne Landaas.

Skriv ut artikkelen

Et heleid, kommunalt vekstselskap eier et selskap 50-50 sammen med private aktører. Konstruksjonen vil kunne gi store fordeler til enkelt aktører og sannsynligvis sette flere andre aktører på siden i en konkurransesituasjon når det ikke følger regelverket for offentlige anskaffelser. Det fremgår av en epost til Tvedestrand kommune fra en aktør med jobb i det private næringslivet. En revisjonsrepresentant mener det aktuelle selskapet ikke er omfattet av regelverket og han som er styreleder i både selskapet som eier og som blir eid, deler revisjonssynet.

Ingrediensene i Tvedestrand-saken er Tvedestrand Vest AS som er heleiet av Tvedestrand kommune. Dette aksjeselskapet eier 50% av aksjene i Tangenheia AS – den andre halvparten eies av en privat aktør. Og det er sistnevnte selskap som angripes. De to selskapene har felles styreleder.

Det var Tvedestrandposten som skrev om denne saken først.

I et formannskapsmøte nylig varslet konstituert kommunedirektør Tone Vestøl Bråten at eposten har havnet hos kontrollutvalget. Mannen bak eposten er ingeniør i et privat selskap i Tvedestrand-distriktet, men bedyrer at hans fremstøt ikke kommer i jobbsammenheng. Men, sier han til Tvedestrandposten, i jobben har han mye med offentlige anskaffelser å gjøre. Han mener at det foreligger et brudd på regelverket for offentlige anskaffelser når Tvedestrand Vekst AS som medeier i Tangenheia AS ikke forholder seg til dette regelverket.

Sette flere andre aktører på siden

Han vil at revisjonen skal se på saken, og skriver i eposten at eierskapet til det heleide, kommunale vekstselskapet sammen med private aktører vil kunne gi store fordeler til enkelt aktører og sannsynligvis sette flere andre aktører på siden i en konkurransesituasjon. Tangenheia AS opererer ikke under normale markedsforhold da de videreselger eiendom sterkt finansiert av Tvedestrand Vekst, fremholder epost-skriveren. Tangenheia AS tar ingen risiko ved å selge tomtene, fordi det er et kommunale selskap som både eiere og står for regulering av området. Aksjeselskapet Tangenheia er i stor grad finansiert av offentlige midler via Tvedestrand Vekst AS, hevder han.

En revisor i Aust-Agder Revisjon IKS sier til Tvedestrandposten at Tangenheia AS er et eget rettssubjekt som ikke mottar noen form for økonomisk støtte fra kommunen som han kjenner til. Han kan ikke se at aksjeselskapet skulle være omfattet av anskaffelsesregelverket.

Ulike regeltolkninger

Styreleder Lindvik i begge de to aksjeselskapene viser til «Veileder til reglene om offentlige anskaffelser» og mener at Tangenheia AS ikke omfattes av regelverket fordi de ikke oppfyller følgende tre kriterier som må være til stede: 1) Selskapet må være finansiert mer enn 50% av det offentlige, 2) Virksomheten må være kontrollert av det offentlige, 3) Det offentlige må oppnevne mer enn halvparten av styremedlemmene.

Epost-forfatteren fra næringslivet mener det er ulike regeltolkninger her, at Tangenheia AS opererer i gråsonen. Det skal gjøres innledende vurderinger før man beslutter om en enhet skal følge regelverket eller ikke, og er man i tvil, skal regelverket følges, skriver han.

Bli den første til å kommentere på "Reagerer på at et selskap, deleid av kommunen, ikke følger anskaffelsesreglene"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.