Regjeringen må ta grep; offentlige innkjøp er ikke sirkulære nok

Anbud365: Regjeringen må ta grepAvfall Norge, her ved sin adm.dir. i Avfall Norge, Cecilie Lind, har tre krav som de vil at regjeringen skal innføre for å gjøre offentlige innkjøp mer sirkulære (foto: Avfall Norge).

Skriv ut artikkelen

Offentlige innkjøp fungerer ikke som motoren for omstilling til en sirkulær økonomi. Det er ingen absolutte krav til å hensynta miljø i offentlige anskaffelser, det mangler kompetanse om sirkulær økonomi hos innkjøpere og pris er fremdeles det tildelingskriteriet som vektlegges mest. Dette skriver Avfall Norge i et politisk program for 2021-2025 som bransjeorganisasjonen har lansert. Regjeringen må ta grep, heter det.

Bransjeorganisasjonen Avfall Norge har laget gjenvinningsbransjens politiske program for 2021-2015 – «Ingen bærekraftig fremtid uten resirkulerte råvarer». Det beskriver de viktigste utfordringene og presenterer konkrete forslag til løsninger på hver utfordring.

Blant punktene i programmet er også offentlige innkjøp. Disse er ikke sirkulære nok, heter det. Offentlige innkjøp fungerer ikke som motoren for omstilling til en sirkulær økonomi. Det er ingen absolutte krav til å hensynta miljø i offentlige anskaffelser, det mangler kompetanse om sirkulær økonomi hos innkjøpere og pris er fremdeles det tildelingskriteriet som vektlegges mest.

Tre punkter

Avfall Norge har meislet ut tre punkter som de vil at regjeringen skal følge opp:

● Innføre krav om innblanding av resirkulerte råvarer i produkter som kjøpes inn av det offentlige. Selv et lavt innblandingskrav vil skape forutsigbarhet for investeringer og dermed få store ringvirkninger

● Innføre obligatorisk krav til vurdering og vekting av miljø i offentlige anskaffelser, dagens formulering som “bør” byttes med “skal”

● Innføre krav om dokumentasjon på medlemskap i godkjent returselskap ved offentlige innkjøp

Klimagassutslippene venter heller ikke på strategier og utredninger, så vi vil i gang nå, slår bransjeorganisasjonen fast. Avfall Norges ca. 200 medlemmer – fra offentlig og privat sektor – er å finne i avfalls– og gjenvinningsbransjen i Norge.

Gjenvinningsbransjen

Den norske gjenvinningsbransjen sysselsetter over 10 000 personer og omsetter for over

25 milliarder kroner årlig. Bransjen består av private selskaper, interkommunale selskaper, kommuner, returselskaper, ideelle organisasjoner, leverandører og gründere. Aktørene inngår i sammenvevde verdikjeder som utnytter ressursene i avfall og omdanner dem til resirkulerte råvarer.

En studie utført av Avfall Norge m.fl. i 2016 viser at ved å omstille til en mer ressurseffektiv økonomi, kan Norge skape minst 40 000 nye arbeidsplasser, fremgår det av det politiske programmet til Avfall Norge. En Sintef-studie utført i 2020 viser også stort potensiale for nye arbeidsplasser i gjenvinningsbransjen knyttet til økt materialgjenvinning og bedre ressursutnyttelse.

Bli den første til å kommentere på "Regjeringen må ta grep; offentlige innkjøp er ikke sirkulære nok"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.