Regjeringen til angrep på formaliafeilene

Anbud365: Regjeringen til angrep på formaliafeileneRegjeringen har allerede fjernet bestemmelsene i anskaffelsesregelverket som hadde gitt opphav til de mest rigide avvisningssakene, nemlig kravene til merking og lukking av tilbudene, skriver statsråd Monica Mæland i et svar til Stortinget.

Skriv ut artikkelen

Regjeringen tar grep for å fjerne risikoen for at rene formaliafeil fører til avvisning av tilbud. – Det viktigste grepet er å innføre krav til elektronisk tilbudsinnlevering for alle anskaffelser over nasjonal- og EØS-terskelverdi, skriver næringsminister Monica Mæland i et svar til Stortinget.

Det var Nikolai Astrup (H) som i et skriftlig spørsmål tok opp den såkalte Hæhre–saken med statsråden. Entreprenørens pristilbud ble avvist i konkurransen om veiutbyggingskontrakt for vegpakke Helgeland Sør. Årsaken var at konvolutten med tilbudet var levert i feil adresse.

Næringsminister Monica Mæland sa i sitt svar at avvisning av tilbud på grunn av formalia-feil har gitt grobunn for frustrasjon og kritikk mot anskaffelsesregelverket i lang tid. Hun hadde eksempler:

– Det er flere eksempler enn saken på Helgeland på at antatt gode tilbud har blitt avvist fra konkurranser som følge av formalia-feil, som for eksempel ved manglende innlevering av tilbud i lukket konvolutt eller på grunn av feil merking av konvolutten. For noen år siden ble det store medieoppslag da et skipsverft ble avvist i en stor konkurranse, fordi det hadde glemt å sette riktig prosjektnummer utenpå konvolutten som tilbudet var levert i. Frustrasjonen har selvsagt vært størst hos de leverandørene som har opplevd å bli avvist på grunn av slike feil, men dette er uheldig også for oppdragsgiverne, både fordi de må avvise formodentlig ellers gode tilbud og fordi konkurransen blir redusert.

Flere tiltak

Regjeringen har allerede fjernet bestemmelsene i anskaffelsesregelverket som hadde gitt opphav til de mest rigide avvisningssakene, nemlig kravene til merking og lukking av tilbudene. Andre viktige tiltak vil komme når det nye regelverket trer i kraft høsten 2016, varslet statsråden:

– Det viktigste grepet er å innføre krav til elektronisk tilbudsinnlevering for alle anskaffelser over nasjonal- og EØS-terskelverdi. Krav til elektronisk innlevering vil ikke bare være ressursbesparende, men det vil også løse de problemene som vi i dag ser ved fysisk innlevering av tilbud. Elektronisk tilbudsinnlevering vil bli innført gradvis etter at regelverket har trådt i kraft. Kravet innføres gradvis for at både oppdragsgivere og leverandører skal få tid til å skaffe seg og ta i bruk de nødvendige elektroniske systemene som et slikt krav krever.

Elektronisk innen sommeren 2018

Det er satt ulik frist for ulike oppdragsgivere for når de må ha systemene på plass, men innen sommeren 2018 skal anbudsprosessene i all hovedsak være elektroniske. Statsråd Mæland opplyste dessuten at det også gjøres en rekke andre grep i regelverket som reduserer risikoen for at formalia blir grunnlag for å avvise tilbud.

– Et eksempel er at det vil bli betydelig enklere for oppdragsgivere enn det er i dag å be om ettersending av dokumenter som mangler i leverandørenes tilbud, fremholdt hun i sitt svar til Stortinget. Det vil føre til at leverandører som ved en glipp ikke har lagt ved et dokument, kan ettersende dette i stedet for å bli avvist fra konkurransen. Et annet eksempel er de nye prosedyrene, åpen og begrenset tilbudskonkurranse. Prosedyrene innføres for anskaffelser under EØS-terskelverdiene og åpner i større grad enn i dag for dialog mellom oppdragsgiver og leverandørene, også etter at tilbudene er innlevert. Denne dialogen kan oppdragsgiver blant annet bruke til å få oppklart uklarheter eller avvik i tilbudene, få supplert eller ettersendt dokumenter som mangler. Det vil igjen kunne bidra til færre avvisninger og bedre konkurranser.

Bli den første til å kommentere på "Regjeringen til angrep på formaliafeilene"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.