Revidert strategi mot arbeidslivskrim – viktige tiltak under lupen

Anbud365: Revidert strategi mot arbeidslivskrim – viktige tiltak under lupenArbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen har presentert regjeringens reviderte strategi i kampen mot arbeidslivskriminalitet (foto: Marte Garmann

Skriv ut artikkelen

Plikten til å stille krav om bruk av lærlinger i offentlige kontrakter, og om regelverket følges, skal evalueres. Resultatet er varslet ila februar i år. Og i løpet av første kvartal i år skal det kunngjøres et oppdrag for å få mer kunnskap om hvordan offentlige innkjøp bidrar til å fremme seriøsitet hos leverandører til det offentlige. Dette fremgår av regjeringens nettopp fremlagte, reviderte strategi mot arbeidslivskriminalitet, der det også konstateres at det er sannsynlig at arbeidstakere utnyttes mer og grovere under pandemien som følge av større konkurranse om kunder og anskaffelser.

Nasjonalt tverretatlig analyse- og etterretningssenter (NTAES) har undersøkt straffereaksjoner som avvisningsgrunner i 20 625 virksomheter som har levert varer og tjenester til kommunene. De fant at totalt 820 virksomheter (4%) var tilknyttet lovbrudd med straffereaksjon. Disse virksomhetene hadde hatt leveranser til norske kommuner for en verdi på over 30 mrd over fire år. Undersøkelsen utført av NTAES viser at veldig få virksomheter blir avvist i anbudskonkurranser. Offentlige oppdragsgivere gir uttrykk for at bruk av reglene for avvisning er svært krevende. En hovedårsak er utfordringer med å få tilgang til nødvendig informasjon om virksomhetene. Tydeligere veiledning for adgang til å dele informasjon ved mistanke om arbeidslivskriminalitet er etterspurt av flere oppdragsgivere, fremgår det av den reviderte strategien.

Regjeringen lanserte nylig en revidert strategi for å slå ned på arbeidslivskriminalitet. En rekke av tiltakene gjelder bruk av offentlige anskaffelser:

eBevis

Bruk av eBevis gjør det lettere for offentlige innkjøpere å kontrollere om leverandører er seriøse. Den gir bl.a. tilgang til firmaattest, informasjon om konkurs og regnskap og restanser på skatt og merverdiavgift i sanntid. Tjenesten skal utvides med tilgang til flere offentlige kilder.

Rammeverk for seriøsitet

På oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet og Finansdepartementet har Brønnøysundregistrene og Skatteetaten utarbeidet et forslag til et tverretatlig felles rammeverk for å gjøre seriøsitetsinformasjon tilgjengelig for både offentlige innkjøpere, private virksomheter og forbrukere.

Venter på avklaring

Regjeringen ønsker at den offentlige innkjøpsmakten i enda større grad benyttes til å utestenge kriminelle aktører fra offentlige kontrakter. ESA reiste imidlertid i 2020 spørsmål ved de gjeldende ordningene. I påvente av nærmere avklaringer vil regjeringen i denne omgang primært se på mulighetene som finnes i eksisterende regelverk.

Veiledning (I)

Direktoratet for forvaltning og økonomi (DFØ), fremgår det av den reviderte strategien, utarbeider en overordnet veiledning til oppdragsgivere som ønsker å ta i bruk strengere krav mot useriøsitet og arbeidslivskriminalitet enn det anskaffelsesregelverket krever. Veiledningen er planlagt ferdigstilt i slutten av første kvartal 2021. DFØ har også – i samarbeid med Arbeidstilsynet – laget et e-læringskurs rettet mot offentlige oppdragsgivere. Det lanseres 12. februar.

Veiledning (II)

DFØ har likeledes utarbeidet en veiledning om krav om bruk av lærlinger i offentlige kontrakter.

Bli den første til å kommentere på "Revidert strategi mot arbeidslivskrim – viktige tiltak under lupen"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.