Revisjon avslørte rutinesvikt i 40% av anskaffelsene

Anbud365: Revisjon avslørte rutinesvikt i 40% av anskaffelseneKommunehuset i Åmli kommune, der det bl.a. arbeides med å følge opp en revisjonsrapport om anskaffelsespraksisen i kommunen.

Skriv ut artikkelen

Når rutinene ikke er fulgt i 40% av tilfellene i tilfeldig utvalgte saker, indikerer det ganske klart at kommunen har et forbedringspotensial. Det slår Aust-Agder Revisjon IKS fast etter å ha sett nærmere på anskaffelser i Åmli kommune. I en av anskaffelsene som lå tett oppunder grensen for kunngjøringsplikt, gikk kontrakten til en leverandør uten konkurranse – uten noen form for dokumentasjon.

Åmli kommune ligger i Agder fylke og har om lag 1800 innbyggere. For en tid tilbake kom rapporten fra Aust-Agder Revisjon IKS, som Tvedestrandposten har omtalt.

Revisjonen gjennomgikk tidligere i år anskaffelser gjort i 2019 mellom 100.000 og 1,3 millioner kroner. – Vi anbefaler at administrasjonen tar en gjennomgang av sine rutiner for å sikre tilfredsstillende dokumentasjon på alle anskaffelser over på kr 100 000, skriver revisjonen i sin oppsummering.

4 av 5 uten dokumentasjon

Kontrollen omfattet 12 tilfeldig anskaffelser. Det viste seg at rutinene ikke var fulgt ved 5 av dem. Ansvarlig regnskapsrevisor Kjetil Raknes i Aust-Agder Revisjon IKS sier til Tvedestrandsposten at 4 av de 5 anskaffelsene som manglet dokumentasjon, befant seg i det nedre sjiktet, og at den siste var «litt stor».

Den som var «litt stor» – og som ikke var dokumentert, gjaldt en anskaffelse der det angivelig bare var en leverandør i markedet.  Anskaffelsen skal ha nærmet seg grensen for kunngjøringsplikt, heter det. Et annet av de udokumenterte innkjøpene besto av to mindre. Hver for seg var de under 100 000, men til sammen passerte de grensen for dokumentasjonskrav.

Krav til dokumentasjon

Revisor sier til Tvedestrandsposten at hensikten med kontrollen er å sørge for at kommunenes anskaffelser er etterprøvbare, blant annet med tanke på at prinsipper om konkurranse og likebehandling er fulgt. – Dette skal kommunen kunne dokumentere når som helst, sier han.

Bli den første til å kommentere på "Revisjon avslørte rutinesvikt i 40% av anskaffelsene"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.