Revisjonsrapport gir gunstige ringvirkninger (I): Fylkeskommune tar grep

Anbud365: Revisjonsrapport gir gunstige ringvirkninger (I) Fylkeskommunen tar grepFylkesrådmann John G. Bergh i Aust-Agder fylkeskommune har sørget for oppfølging av en revisjonsrapport om offentlige anskaffelser (foto: Jan Aabøe).

Skriv ut artikkelen

(Lena Kristiansen) Aust-Agder fylkeskommune fikk kritikk i en revisjonsrapport for en del av sin anskaffelsespraksis. Avvikene som er funnet gjelder hovedsakelig anskaffelser etter forskriftens del I, og at disse først og fremst skyldes manglende protokollføring. Nå har fylkeskommunen tatt grep, samtidig som den vil ivareta etterlevelse av regelverket med en egen innkjøpsfunksjon når nye Agder fylkeskommune ser dagens lys i 2020.

Anbud365 hadde like før jul 2018 et oppslag om resultater fra ferske revisjonsrapporter angående offentlige anskaffelser i tilfeldig utvalgte kommuner (https://www.anbud365.no/revisjonsrapporter-avslorer-regelbrudd-florerer-kompetanse-mangler/). Det gjentakende hovedbudskapet i rapportene var manglende kompetanse og uhensiktsmessig bruk av ressurser på området. Vi har nå fulgt opp saken ved å undersøke hvordan det er tatt tak i revisjonsrapportenes avdekkede mangler. Man kan si om revisjoner det samme som man kan si om oppfølging av en avtale: Den kan være vel så viktig som selve avtalen. 

I Aust-Agder fylkeskommuneanbefalte revisjonen at fylkesrådmannen sikrer dokumentering av innkjøpsprosesser og forståelsen av at mange mindre innkjøp over tid utgjør en vesentlig risiko for brudd på prinsippet om konkurranse.

Fylkesrådmann John G. Bergh sier i en kommentar at avvikene som er funnet hovedsakelig gjelder anskaffelser etter forskriftens del I, og at disse først og fremst skyldes manglende protokollføring. I enkelte tilfeller har det vært manglende konkurranse. Hovedårsak til manglene har vært manglende bevissthet om krav til mindre anskaffelser i Fylkeskommunen.

– Dette har blitt fulgt opp ved at rapporten har blitt politisk behandlet og behandlet av fylkeskommunens kontrollutvalg, opplyser fylkesrådmannen. Nøkkelpersonell i organisasjonen som har med anskaffelser etter FOA del I å gjøre, har fått informasjon om avdekkede mangler ved flere anledninger. Det har blitt inngått enkelte rammeavtaler som sikrer etterlevelse av FOA.

Dette skal følges opp videre i 2019. Fra 2020 vil nye Agder fylkeskommune etablere en innkjøpsfunksjon som vil følge opp etterlevelse av regelverket.

Bli den første til å kommentere på "Revisjonsrapport gir gunstige ringvirkninger (I): Fylkeskommune tar grep"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.