Roper varsko, problemer for småbedrifter på det offentlige markedet

Anbud365: Roper varsko, problemer for småbedrifter på det offentlige markedet- Årsakene til at små og mellomstore bedrifter finner situasjonen vanskelig, er ikke entydig. Flere nylige endringer og beslutninger kan påvirke små og mellomstore bedrifter på en utilsiktet måte, sier advokat næringsutvikling i Virke, Anita Sundal.

Skriv ut artikkelen

Virke mener det er grunn til å rope et lite varsko når det gjelder mindre leverandører som leverer til det offentlige. Det er et problem at små bedrifter finner det vanskelig å komme i en posisjon der de får levert til det offentlige. Det problemet hever Virke høyt i kontakten med myndighetene, fastslår advokat næringsutvikling i Virke, Anita Sundal. I tillegg bidrar Virke med konkret, praktisk hjelp til SMB-er på anskaffelsesområdet.

Anbud365 får jevnlig henvendelser fra fortvilte mindre leverandører (bedrifter) til det offentlige som mener at den forhøyede nasjonale terskelverdien har tatt fra dem forretningsmuligheter. De finner ikke oppdragene fordi de ikke kunngjøres, de tas ikke kontakt med av mulige oppdragsgivere fordi de er små og ikke så kjente som mange store, og de små og nystartede har heller ikke allverdens tid og anledning til å drive salgsvirksomhet overfor kommuner osv.

Nærings- og fiskeridepartementet vil ikke innen overskuelig fremtid endre terskelverdien, og i mellomtiden trenger de mange små og mellomstore ofte hjelp til å finne oppdrag de kan konkurrere om. Ikke få i denne bedriftsgruppen er medlemmer av en landsdekkende interesseorganisasjon, og vi spurte en av disse, Hovedorganisasjonen Virke, om hvilken konkret hjelp de har trådt til med for at disse medlemmene skal kunne skaffe seg offentlige oppdrag under den nye nasjonale terskelverdien?

Viktig sak for Virke

Advokat Sundal svarer at det er et problem at små bedrifter finner det vanskelig å komme i en posisjon der de får levert til det offentlige. Det problemet hever Virke høyt i kontakten med myndighetene.

– Årsakene til at små og mellomstore bedrifter finner situasjonen vanskelig, er ikke entydig. Flere nylige endringer og beslutninger kan påvirke små og mellomstore bedrifter på en utilsiktet måte, fremholder hun. Dette gjelder blant annet ny og høyere terskelverdi, nye krav til blant annet lærlinger og ny sentral innkjøpsenhet. Mens noen små virksomheter kan oppleve det ekskluderende at det ikke blir offentlige anbudsprosesser for innkjøp under terskelverdien, så er det også mange som opplever at det er positivt å slippe ressurskrevende anbudsprosesser som er ekstra krevende for mindre aktører.

SMB-problemstillinger bør analyseres

Virke har løftet frem at næringsminister Monica Mæland i den kommende stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser bør se særskilt på problemstillinger som er aktuelle for små og mellomstore bedrifter. Sundal mener at både regelverket og innkjøpsorganiseringens påvirkning på denne delen av næringslivet bør analyseres særskilt. – Vi mener også det er en utfordring at kontrakter blir for store, og at det kan være gode grunner til at kontrakter bør deles opp i delkontrakter, slår hun fast, og fortsetter:

– Det er også grunn til å ytre håp om at Anskaffelsesakademiet, som Virke nylig bidro til å stifte, kan bidra til å nå målet om at anskaffelsesfaget utvikles også basert på næringslivets behov. Anskaffelsesakademiet er et samarbeidsprosjekt som skal øke profesjonaliseringen av offentlige innkjøpere, styrke rekrutteringen og til rette legge møteplasser for læring og erfaringsutveksling.

Konkret, praktisk hjelp

Virke bistår også sine medlemsvirksomheter direkte på flere måter:

– Blant annet avholdes kurs om aktuelle anskaffelsesrettslige tema – blant disse strategier knyttet til offentlige anskaffelser. Virke bidro til Difis pilot-prosjekt med dialogkonferanse innen renholdsbransjen, og vi mener dette er en god praksis som bør utvides i større skala til flere bransjer, mener advokat Sundal i Virke, og legger til at Difi gjør en viktig jobb for å bedre dialogen mellom innkjøper og leverandør.

Bli den første til å kommentere på "Roper varsko, problemer for småbedrifter på det offentlige markedet"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.