Skal vekte klimakrav så høyt at leverandørene virkelig merker det

Anbud365: Skal vekte klimakrav så høyt at leverandørene virkelig merker detForslag til anskaffelsesstrategi for Viken fylkeskommune skal behandles av fylkestinget i februar 2021 sammen med Viken-modell for et seriøst arbeidsliv. Fylkesrådet har lagt fram sin innstilling i begge sakene i sitt møte 17. desember. På bildet: Tonje Brenna, fylkesrådsleder i Viken fylkeskommune (foto: Morten Brakestad).

Skriv ut artikkelen

Klimakravene skal vektes så høyt at de får praktisk betydning for valg av leverandører. Dette fremgår av den nye anskaffelsesstrategien for Viken fylkeskommune. Fylkeskommune skal bli grønnere og mer innovativt. Med sine store anskaffelsesvolum bevisste krav i anskaffelsene tar fylkeskommunen mål av seg til å bidra til et mer bærekraftig samfunn.

Fylkesrådet la nylig fram forslag til anskaffelsesstrategi for Viken fylkeskommune – fylkestinget får strategien til behandling i februar. Fylkeskommune anskaffer for 5-6 milliarder kroner årlig inkludert investeringskjøp. I tillegg kommer betydelige kjøp av kollektivtransporttjenester i regi av våre kollektivselskaper.

Basert på Vikens overordnede målsetninger angir anskaffelsesstrategien mål og tiltak for hvordan Viken fylkeskommune skal ivareta dette innenfor disse områdene: Klima, miljø og samfunnsansvar, god utnyttelse av offentlige budsjetter, innovasjon og tjenesteforbedring og utvikling av region og næringer.

Grønnere og mer innovativt

I forslag til anskaffelsesstrategi beskrives mål og tiltak for et grønnere og mer innovativt Viken. Blant annet skal fylkeskommunen stille ambisiøse klimakrav knyttet til produksjon, transport, emballasje og avfallshåndtering, og sørge for at klimakravene vektes så høyt at de får praktisk betydning for valg av leverandører.

Gjennom sine anskaffelser skal Viken fylkeskommune stimulere til lokalt og regionalt næringsliv og bidra til god utnyttelse av de ressursene som forvaltes på vegne av fellesskapet, heter det.

Det er mål at Viken skal gjennomføre smarte og innovative anskaffelser som kan bidra til å skape lokale arbeidsplasser, stimulere til grønne næringer og sirkulærøkonomi, fremgår det av anskaffelsesstrategien.

Eksempler på tiltak i strategien:

 • Alle kjøretøy som anskaffes, skal gå på fossilfritt drivstoff.
 • Legge til rette for sirkulære løsninger i anskaffelser.
 • Fossilfrie bygg- og anleggsplasser.
 • Følge opp krav i Viken-modellen.
 • Bestille riktig kvalitet på varer og tjenester.
 • Obligatorisk bruk av e-handel.
 • Vurdere livssykluskostnader (LCC) i større og relevante anskaffelser.
 • Fylkeskommunen skal ha god kompetanse på innovative anskaffelser
 • Bruke innovativ anskaffelsespraksis som en del av rådsområdenes forbedring av tjenester
 • Dele opp store anskaffelser
 • Kommunesamarbeid

Bli den første til å kommentere på "Skal vekte klimakrav så høyt at leverandørene virkelig merker det"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.