Skal vurdere om ekstern rådgiver må betale kommunens milliongebyr til Kofa

Anbud365: Skal vurdere om ekstern rådgiver må betale kommunens milliongebyr til KofaAdministrasjonen i Øygarden kommune med kst kommunedirektør Rune Landro i spissen, skal sjekke ut om og i tilfelle til hvilken grad, rådgiverne som er brukt i anbud som har skaffet kommunen Kofa-gebyr, kan gjøres ansvarlige for regelbruddene ( foto: Vigleik Brekke).

Skriv ut artikkelen

Nye Øygarden kommune må ut med drøye ni millioner i Kofa-gebyr fordi gamle Øygarden kommune begikk alvorlige brudd på reglene om offentlige anskaffelser. Når det gjelder betaling av gebyret er konsulentselskapet som bisto kommunen med anskaffelsene, i søkelyset. Ordfører Tom Georg Indrevik i nye Øygarden kommune ønsker at de eksterne rådgiverne skal betale gebyret. Han har bedt administrasjonen om vurdering av ansvarsgraden til de tidligere rådgiverne, for å se om det er mulig å ansvarliggjøre dem.

Vestnytt skrev om denne saken først.

Det er nå klart at kommunen må betale 9,1 mill i overtredelsesgebyr. Grovt uaktsomt, er Kofas vurdering av den gamle Øygarden kommunes opptreden i en rammeavtale om håndverkstjenester. Kofa har, i tillegg til håndverksavtalene som ble avgjort, varslet et gebyr på 2,9 millioner for konsulentavtaler. Den klagesaken er ikke endelig vedtatt.

Rett før kommunesammenslåingen i 2020 ble det kjent at flere rammeavtaler for bygg og anlegg for gamle Øygarden kommune var overskredet med flere titalls millioner kroner: 91 mill (oppdatert pr. november 2020) ble brukt på en rammeavtale verdt seks millioner kroner. Cirka 20,6 mill kroner ble brukt på øvrige rammeavtaler på verdi til sammen 13,8 millioner kroner.

Enda flere avtaler i søkelyset

I årsskiftet 2020/21 fortalte Vestnytt at enda flere avtaler var blitt overskredet. Disse overskridelsene, som gjaldt konsulentbruk for samfunnsplanlegging, fortsatte inn i den nye kommunen.24,7 mill ble brukt på HR Prosjekt i 2016–2020 på en avtale verdt 10 millioner kroner, og 62 mill på Asplan Viak i 2012–2020 – på en rammeavtale verdt 12 millioner kroner. Begge overskridelser ble klaget inn til Kofa av Rettferdig Offentlig Saksbehandling (ROS).

Ifølge ordfører Indrevik vil kommunen kreve at de som ga råd til gamle Øygarden kommune i avtalene, skal betale gebyret. Ideen om å rette et såkalt regresskrav ble luftet allerede i siste formannskapsmøte. Dagens kommune ser altså på tre alternativer for hvordan milliongebyret skal dekkes:

  • Ta pengene fra oppsparte fondsmidler
  • Ta pengene fra driftsbudsjettet
  • Kreve at rådgiverne dekker gebyret

I kommunestyret 15. desember

 – Jeg har bedt administrasjonen om vurdering av ansvarsgraden til de tidligere rådgiverne, for å se om det er mulig å ansvarliggjøre dem, sier Indrevik. I første omgang ser vi hva slags eksterne råd som ble gitt, så blir det opp til kommunestyret å behandle saken videre, svarer Indrevik, og legger til at saken vil komme opp til neste kommunestyre, 15. desember, ifølge Vestnytt.

Odin Prosjekt er selskapet som bistår det offentlige med anskaffelser og innkjøp i det offentlige. De gjennomførte begge Kofa-anbudssakene på vegne av gamle Øygarden kommune. Odin Prosjekt rådgir også dagens kommune i innkjøpssaker. – Jeg kan forstå at noen vil synes det er utfordrende, kommenterer ordføreren, men vi er nødt til å forholde oss til at de har vunnet anbudet med den nye kommunen på de vilkår som ble satt der.

Ingen kommentar fra rådgiverne

Partner i Odin Prosjekt AS, Torstein Fjeldet Lunde, sier til Vestnytt at de ikke har noen kommentarer til at kommunen nå undersøker om de kan stilles til økonomisk ansvar. Dersom det blir noe av det, tar vi det med kommunen, sier han.

Bli den første til å kommentere på "Skal vurdere om ekstern rådgiver må betale kommunens milliongebyr til Kofa"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.