Skatteetaten avviser påstand om mva-smutthull for useriøse leverandører

Anbud365: Skatteetaten avviser påstand om mva-smutthull for useriøse leverandørerAlle utenlandske virksomheter med omsetning i Norge over beløpsgrensen for registrering skal registreres, opplyser Trond Skarbøvik, seksjonssjef i Skatteetaten, til Anbud365 (Illustrasjonsfoto).

Skriv ut artikkelen

Skatteetaten tilbakeviser påstanden om at det åpner seg et mva-smutthull for useriøse når et utenlandsk firma får tjenesteoppdrag for en norsk oppdragsgiver. – Det er ikke er riktig å omtale dette som “mva-smutthull for useriøse”, sier Trond Skarbøvik, seksjonssjef i Skatteetaten, til Anbud365 i en kommentar til vår artikkel «Mva-smutthull for useriøse, utenlandske leverandører» (23.oktober d.å.).

Vi bad om en kommentar til vår artikkel fra Skatteetaten, og stilte tre spørsmål:

  • Er fortolkningen/forståelse av skattelovgivningen slik den gjengis her, korrekt?
  • Kjenner Skatteetaten til den situasjonen som beskrives i artikkelen?
  • Hva bør/kan i tilfelle gjøres for å avvikle denne uheldige situasjonen?

Skal registreres

Skarbøvik understreker at utenlandske virksomheter som etablerer seg her, skal registreres i Merverdiavgiftsregisteret på samme vilkår som norske virksomheter. Det betyr at de skal oppkreve og betale mva av sin omsetning her av avgiftspliktige varer og tjenester på samme måte som norske virksomheter. – Dersom virksomheten har omsetning i Norge, men ikke hjemsted eller forretningssted her, reguleres forholdet av bestemmelsen i merverdiavgiftsloven § 2-1 sjette ledd, fremholder han. De skal i utgangspunktet være registrert ved representant, men kan direkteregistreres hvis de er hjemmehørende i en EØS-stat som vi har bistandsavtale med. Altså skal alle utenlandske virksomheter med omsetning i Norge over beløpsgrensen for registrering registreres.

Påstand uten grunnlag

– Påstanden som fremmes i artikkelen om at man beholder mva selv, er det ikke grunnlag for, konstaterer Skarbøvik. For helhetens skyld nevnes at en norsk avgiftspliktig oppdragsgiver på samme måte som ved anskaffelser fra norske virksomheter har fradragsrett for inngående mva for anskaffelser som er til bruk i virksomheten. Dette gjelder dersom det er fakturert ved bruk av formriktige fakturaer og hvor kjøper ikke var uaktsom med hensyn til selgers rett til å fakturere (at selger er registrert), eller visste eller burde vite at selger ikke ville betale inn. 

Uriktig gjengivelse?

Henvisningen til landet tjenesteyteren holder til i, kan være en uriktig gjengivelse av regelen i merverdiavgiftsloven § 2-1 sjette ledd. – Dette, poengterer han, gjelder direkte registrering der hvor vi har bistandsavtale, og hvor hjemlandet er forpliktet til å bistå norske skattemyndigheter med inndrivelse av den norske merverdiavgiften, i tilfelle hvor en utenlandsk virksomhet ikke innberetter og betaler som forutsatt.

Bli den første til å kommentere på "Skatteetaten avviser påstand om mva-smutthull for useriøse leverandører"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.