Skjerpede miljøkrav: 155 har ment noe, og flertallet er klart

Anbud365: Skjerpede miljøkrav 155 har ment noe, men flertallet er klartYtterst få høringsinstanser ønsker ingen endring av dagens forskriftstekst, slik at næringsminister Jan Christian Vestre har overveldende støtte blant de godt 150 innkomne høringsinstansene til å skjerpe miljøkravene i offentlige anskaffelser, viser an Anbud365-oversikt.

Skriv ut artikkelen

Når godt 150 høringssvar er kommet inn, har næringsmininister Jan Christian Vestre fått et tydelig råd hva han bør velge når han skal skjerpe miljøkravene i offentlige anskaffelser. Nær halvparten av de som har ment noe konkret, går for hans alternativ 3. Forslag til ny § 7-9: «På områder med ikke uvesentlig miljøbelastning skal oppdragsgiver enten stille miljøkrav til ytelsen, eller vekte miljøhensyn med minimum 30 prosent. Bruken av miljøkrav og vekting av miljøhensyn kan også kombineres.»

Anbud365 har gjennomgått samtlige høringssvar som er lagt ut på nettsiden til Nærings- og fiskeridepartementet. På den bakgrunn er vi kommet frem til hvordan de respektive alternativene til forskriftsformuleringer er mottatt blant dem som har følt behov for å mene noe. Forslagene finner du nederst i saken. Høringsfristen var 8. mars.

Det er p.t. registrert 155 høringssvar, men det er spørsmålstegn ved om f.eks. Kinns to uttalelser regnes som en eller to. Så er det høringsuttalelser fra flere innkjøpssamarbeid, og da reiser spørsmålet seg om dette er en høringsuttalelse eller om det er en høringsuttalelse fra hver av partnerne i samarbeidet. Derfor opererer Anbud365 med «godt 150 høringssvar».

Valg av alternativer

Det er få som går inn for et av alternativene uten forbehold. Mange går inn for et av alternativene, men så legger de til formuleringer som tyder på et ønske om å utvide eller modifisere forslaget. Anbud365 har valgt å logge slike svar inn på utgangspunktet deres, altså det forslaget de foretrekker eventuelt å bygge videre på.

Alternativ 1 (se forslagene nedenfor) fenget ikke mange, bare sju høringsinstanser. Tett oppunder 20 høringsinstanser syntes mest om alternativ 2/forslag2.  Interessant er å notere at KS, som avviste alle tre alternativene, men lanserte eget, fikk følge av nærmere et dusin kommuner. Men det er langt flere kommuner som går for det alternativet som flest velger (alternativ/forslag 3). NHO skriver at alternativ/forslag 3 velges av flest av deres foreninger. Det kan kanskje skyldes at den mektigste av landsforeningene i NHO, Norsk Industri, går for alternativ/forslag 1 som utgangspunkt. NHO selv tar sitt utgangspunkt i alternativ/forslag 3.

Ikke valg av alternativer

Et godt dusin svar inneholder ikke noe valg av alternativ, eventuelt stiller med eget forslag som ikke har noen åpenbar sammen med hva NFD har lansert. Og noen advokatfirmaer gir NFD det glatte lag for formelle sider ved forslagene. Fylkeskommunene er spredt på alternativene/forslagene 2 og 3, med flest på sistnevnte. Statlige virksomheter er det flest av på alternativ/forslag 3, men også noen på 2-eren – to avviser forslagene, og en går for alternativ/forslag 1.

Dette er forslagene til klima- og miljøhensyn i offentlige anskaffelser:
Gå til høringssiden her.

Forslag 1:
Forslag til ny § 7-9:
«Oppdragsgiveren skal legge vekt på å minimere miljøbelastningen og fremme klimavennlige løsninger ved sine anskaffelser, og skal stille miljøkrav og kriterier i anskaffelsesprosessen. Miljøhensyn skal alltid vektes med minimum 30 prosent og høyere der det er relevant.»

Forslag 2:
Forslag til ny § 7-9:
«Oppdragsgiveren skal ta hensyn til å minimere miljøbelastningen og fremme klimavennlige løsninger ved sine anskaffelser. Offentlige oppdragsgivere skal stille miljøkrav eller kriterier på minst ett av følgende trinn i anskaffelsesprosessen:
a) Kvalifikasjonskrav
b) Kravspesifikasjon
c) Tildelingskriterium
d) Kontraktsvilkår»

Forslag til ny § 18-1 (3a)
«På områder med ikke uvesentlig miljøbelastning skal miljøhensyn alltid vektes minimum 30 prosent.»

Forslag 3:
Forslag til ny § 7-9:
«På områder med ikke uvesentlig miljøbelastning skal oppdragsgiver enten stille miljøkrav til ytelsen, eller vekte miljøhensyn med minimum 30 prosent. Bruken av miljøkrav og vekting av miljøhensyn kan også kombineres.»

Bli den første til å kommentere på "Skjerpede miljøkrav: 155 har ment noe, og flertallet er klart"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.