Skjerpet kamp mot arbeidslivskriminalitet – ny rapporteringsplikt innføres

Anbud365: Skjerpet kamp mot arbeidslivskriminalitet – ny rapporteringsplikt innføres– Formuleringen i tildelingsbrevene betyr at regjeringen skjerper innsatsen mot arbeidslivskriminalitet i offentlige anskaffelser med en ny rapporteringsplikt, sier seniorrådgiver Anne Cathrine Jacobsen i Difi.

Skriv ut artikkelen

Tildelingsbrevene for 2018 levner ingen tvil: Regjeringen skjerper kampen mot arbeidslivskriminalitet. Offentlige oppdragsgivere skal ved tildeling av oppdrag og i oppfølging av kontrakter sikre at deres leverandører følger lover og regler. Det gjelder alle statlige virksomheter, og nå skal de også rapportere om at de følger opp pålegget.

Offentlige oppdragsgivere har et særlig ansvar for å motvirke arbeidslivskriminalitet, og regjeringen forventer at alle offentlige virksomheter går foran i arbeidet med å fremme et seriøst arbeidsliv.

Virksomhetene skal bruke årsrapporten til å beskrive resultater fra oppfølging av inngåtte kontrakter og hvordan virksomheten gjennomfører anskaffelser for å forhindre arbeidslivskriminalitet.

Skjerper innsatsen

– Formuleringen i tildelingsbrevene betyr at regjeringen skjerper innsatsen mot arbeidslivskriminalitet i offentlige anskaffelser med en ny rapporteringsplikt, sier seniorrådgiver Anne Cathrine Jacobsen i Difi.

Hun viser til Difis veiledninger og maler som virksomhetene kan bruke i arbeidet mot arbeidslivskriminalitet i sine kontrakter.

I årsrapporten skal virksomhetene redegjøre for hvilke systemer og rutiner de har for kontraktsinngåelse og for oppfølging av inngåtte kontrakter for å motvirke arbeidslivskriminalitet.

Kontroll over leverandørkjedene

Virksomhetene må også rapportere på om de har etterlevd krav til å innhente attester for skatt og mva og krav til lønns- og arbeidsvilkår. Virksomhetene må dessuten ha kontroll over leverandørkjedene og sørge for at bestemmelsen om begrensning i antall ledd i leverandørkjeden i forskrift om offentlige anskaffelser etterleves.

KPMGs undersøkelse utført på vegne av Difi viser at det fortsatt er utfordringer knyttet til etterlevelsen av forskriften om krav til lønns- og arbeidsvilkår. Rapporteringsplikten kan gi virksomhetene en dytt i riktig retning for å skjerpe innsatsen mot arbeidslivskriminalitet i sine kontrakter.

Som en statlig virksomhet gjelder fellesføringen også for Difis anskaffelseskontrakter. Se Difis rutine som også omfatter rapporteringsplikten.

Bli den første til å kommentere på "Skjerpet kamp mot arbeidslivskriminalitet – ny rapporteringsplikt innføres"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.