Slår igjen til mot ulovlig anbudssamarbeid

Anbud365: Slår igjen til mot ulovlig anbudssamarbeidI den grad det er mulig, er man pliktig til å levere tilbud hver for seg fremfor å inngi et samlet tilbud med andre konkurrenter, konstaterer advokatfullmektig Frida May Behrens i Arntzen de Besche Advokatfirma.

Skriv ut artikkelen

Konkurransetilsynet ilegger over 18 millioner kroner i gebyr til seks aktører i elektrobransjen for ulovlig anbudssamarbeid om skolebygg i Oslo. Samarbeidet fant sted våren 2014, og anbudskonkurransen gjaldt vedlikehold og reparasjon av elektriske installasjoner i Undervisningsbygg Oslo KF sine skolebygg. I en kommentar konstaterer advokatfullmektig Frida May Behrens i Arntzen de Besche Advokatfirma at Konkurransetilsynet her legger seg på den strenge praksis som Høyesterett nylig la til grunn i den såkalte taxi-saken.

Fem konkurrenter ble enige om identiske priser og utvekslet annen konkurransesensitiv informasjon i stedet for å konkurrere om å inngi det beste tilbudet til Oslo kommune.

Elektrikerkjeden El Proffen/EP Contracting initierte og organiserte samarbeidet mellom de fem konkurrerende medlemsbedriftene i anbudskonkurransen. De leverte i fellesskap tilbud til Undervisningsbygg, og var åpne om samarbeidet overfor oppdragsgiver. Undervisningsbygg reagerte på samarbeidet og varslet Konkurransetilsynet.

Kjeder må være oppmerksomme

– Kjeder må være spesielt oppmerksomme på konkurranselovens grenser når de samler mange konkurrerende medlemmer i et fora, sier konkurransedirektør Lars Sørgard.

Konkurransetilsynet mener selskapene hver for seg hadde mulighet til å inngi tilbud i anbudskonkurransen, og at det da er ulovlig å samarbeide.

Konkurransetilsynet ilegger El Proffen AS/EP Contracting AS et gebyr på 2 500 000 kroner, Lysteknikk Elektroentreprenør AS et gebyr på 4 500 000 kroner, Elektro Nettverk Service AS et gebyr på 4 500 000 kroner, Arkel Asker og Bærum AS et gebyr på 3 290 000 kroner, Hoel Elektro AS et gebyr på 1 290 000 kroner og Røa Elektriske AS et gebyr på 2 450 000 kroner.

Ikke overraskende

I en kommentar til Konkurransetilsynets avgjørelse sier advokatfullmektig Behrens at i lys av Høyesteretts strenge avgjørelse nylig i den såkalte Ski/Follo-taxisaken, er ikke Konkurransetilsynets konklusjon overraskende. Forskjellen fra taxi-saken er at aktørene i elektro-saken avgav tilbud i ly av en bransjekjede. I den grad det er mulig, er man pliktig til å levere tilbud hver for seg fremfor å inngi et samlet tilbud med andre konkurrenter. I denne saken mente Konkurransetilsynet at det var mulig å avgi separate tilbud og gav således de involverte bøter. Slike anbudssamarbeid er blant de mest alvorlige brudd på konkurranselovgivningen.

– Spørsmålet nå er om det kommer flere lignende saker fra Konkurransetilsynet, poengterer hun, ut fra en tanke om at tilsynet har villet vente med disse til at Høyesterett hadde lagt listen i Ski/Follo-taxisaken.

Bli den første til å kommentere på "Slår igjen til mot ulovlig anbudssamarbeid"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.