Slik fungerer den nye sertifiseringsordningen for innkjøpere

Anbud365: Slik fungerer den nye sertifiseringsordningen for innkjøpereAdm.dir. i Norsk Test, Bernt Nilsen, forteller her hvordan henholdsvis kursleverandør og en som ønsker å bli sertifisert, skal gå frem for henholdsvis for å tilby kurs etter fagplanen til Difi og å lykkes i å bli sertifisert.

Skriv ut artikkelen

Startskuddet er gått for den nye sertifiseringsordningen for offentlige innkjøpere. Nå skal alle ha kunne tillit til at den innkjøperen som er blitt sertifisert, holder et bestemt minimumsnivå. Grunnlaget for kurs og eksamen er fagplanen utviklet i regi av Difi. Eksamen gjennomføres nettbasert og under kontroll av Norsk Test, en anerkjent leverandør av slike tester. Nedenfor kan du, enten du er kursoperatør eller bare vil bli sertifisert, finne oppskrift på å komme i gang.

– SOA er et konkret resultat av Stortingsmelding 22 (2018–2019) «Smartere innkjøp – effektive og profesjonelle offentlige anskaffelser», forteller Hege Strandhagen, seniorrådgiver i Difi. En ny fagplan er utviklet som underlag for to typer tester som Norsk Test leverer. En kartleggingstest vil kunne brukes for å få en oversikt over nivået i egen organisasjon, eller som forberedelse til kurs. Selve den sertifiserende testen eller eksamen tas etter endt kurs eller direkte om man mener man er klar for det.

Dette blir den eneste offentlige godkjente sertifiserings­ordningen som finnes på anskaffelsesområdet. Kartleggingstesten vil kunne tas hvor som helst, mens eksamen må tas i kontrollerte former som nettkontrollert eksamen. En viktig del av konseptet er standardisering av terminologi. Både fagplan og tester vil basere seg på Difis anskaffelsesordliste. Ett av målene for denne ordningen er å få en større legitimitet både blant de som tilbyr kurs i det private markedet og blant de som etterspør slike kurs. Dette kan videre bidra til å heve status for innkjøpere og bidra til et mer oversiktlig kurs- og sertifiserings­tilbud.

Anbud365 har bedt adm.dir. i Norsk Test, Bernt Nilsen, om å fortelle hvordan henholdsvis kursleverandør og en som ønsker å bli sertifisert, skal gå frem.

Kursleverandøren:

…  må gå inn på norsktest.no/innkjop/ eller på https://www.anskaffelser.no/innkjopsledelse/kompetanseheving-soa-basis og se på fagplanen som kan lastes ned derfra. Der finner man ytterligere info og en demotest som viser nivået og formen på testen. Så må man tilpasse sitt kursinnhold til fagplanen slik at en kandidat som går gjennom det har vært innom alle punktene i fagplanen.

– Et vanlig spørsmål er hvor lang tid et slikt kurs vil ta, fremholder Nilsen. Det er umulig å svare på og avhenger mye av hvilken kompetanse kandidaten har fra før. Da kan det være lurt å ta kartleggingstesten som vil gi godt grunnlag for å sette sammen kursinnhold for en gruppe. Kartleggingstesten kan også med fordel brukes i forkant av den sertifiserende testen – eksamen. For å få tilgang til kartleggingstest og/eller eksamen må du først registrere deg. Etter endt registrering har du mulighet til å logge inn på Min side der du kan velge hvilken test du vil kjøpe.

En som ønsker å bli sertifisert:

… bør sjekke info om konsept og fagplan, se link. Hvis man mener at dette er noe man vil gå videre med, bør man ta en kartleggingstest (se avsnittet over) og evt finne seg en kursleverandør. Eksamen er nettkontrollert, dvs. at du kan ta prøven hjemme eller på kontoret. Prøven tas på egen datamaskin hvor Norsk Test overvåker testsituasjonen over internett ved hjelp av web-kamera, lyd og skjermdeling. Her finner du eksamensregler og ofte stilte spørsmål i forbindelse med nettkontrollert eksamen.

Sjekk også:

Bli den første til å kommentere på "Slik fungerer den nye sertifiseringsordningen for innkjøpere"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.