Slik kan du gjøre konsulentavtale uten å ryke på «konsulent-forbehold»

Anbud365: Slik kan du gjøre konsulentavtale uten å ryke på «konsulent-forbehold»Dersom det skal gjennomføres en kunngjort anskaffelse av konsulenttjenester hvor oppdragsgiver vil få tilbud på navngitte konsulenter som er de som skal utføre oppdraget, må oppdragsgiver ha et bevisst forhold til hvor lang tid man skal bruke på evalueringen, sier advokat Alf Amund Gulsvik i Wikborg Rein Advokatfirma til Anbud365.

Skriv ut artikkelen

– Hvis en oppdragsgiver opplever det som et gjentagende problem at tilbyderne tar forbehold om tilgjengelighet på tilbudte konsulenter, bør oppdragsgiver se på utformingen av konkurransen, kommenterer advokat Alf Amund Gulsvik i Wikborg Rein Advokatfirma på spørsmål fra Anbud365. Aktuelt kan det da være å korte ned på evalueringstid og bare kreve vedståelsesfrist i tråd med normalfristen på 30 dager. Han peker også på muligheten av å bruke rammeavtale og minikonkurranser.

Blant tipsene som kommer inn til Anbud365 fant vi dette: Selv om det står i konkurransedokumentene at forbehold i leverandørenes tilbud kan medføre avvisning, ser de at selv velrennomerte konsulentselskaper tar forbehold om tilbudt konsulents tilgjengelighet/mellomsalg. Dette er så vesentlig forbehold at de heller mot å gå til avvisning. Spørsmålet er så om tilbudte konsulenters tilgjengelighet et så vesentlig forbehold at de skal avvises?

Advokat Alf Amund Gulsvik i Wikborg Rein Advokatfirma minner om at når en oppdragsgiver skal anskaffe konsulenttjenester, vil det kunne gjøres gjennom en rammeavtale eller ved enkeltanskaffelser.

Rammeavtale og minikonkurranse

– I en rammeavtale vil man kunne foreta avrop ved hjelp av minikonkurranse. Det vil da gå svært kort tid fra frist for å inngi tilbud i minikonkurransen til tildeling av oppdraget, poengterer Gulsvik. Dersom det skal gjennomføres en kunngjort anskaffelse av konsulenttjenester hvor oppdragsgiver vil få tilbud på navngitte konsulenter som er de som skal utføre oppdraget, må oppdragsgiver ha et bevisst forhold til hvor lang tid man skal bruke på evalueringen, lengden på vedståelsesfristen, størrelse og lengde på konsulentoppdraget, oppstartstidspunkt og hvordan det aktuelle markedet fungerer.

– Dersom oppdragsgiver krever tilbud på navngitte konsulenter, angir tidsplan med 1 måned evalueringstid hos oppdragsgiver, 3 måneder vedståelsesfrist og dette gjøres for et oppdrag med 2 måneders varighet med oppstart definert som umiddelbart etter kontraktsinngåelse, vil det trolig være få seriøse konsulentfirmaer som vil inngi tilbud, fremholder han, og:

Se på utformingen av konkurransen

– Hvis en oppdragsgiver opplever det som et gjentagende problem at tilbyderne tar forbehold om tilgjengelighet på tilbudte konsulenter bør oppdragsgiver se på utformingen av konkurransen, herunder å korte ned på evalueringstid og bare kreve vedståelsesfrist i tråd med normalfristen på 30 dager i forskrift om offentlige anskaffelser § 20-6 (2).

Anbud365 har sjekket om tipset er hentet fra en virkelig situasjon, og får bekreftet det. Oppdragsgiver opprettholdt sin avvisning av to leverandører, begrunnet med forbeholdet om mellomsalg. En av de aktuelle leverandørene svarte at den praksis det vises til, ikke er i tråd med dagens. Det er ikke rimelig for en leverandør å levere bare ett tilbud på en konsulent med 30-90 dagers vedståelsesfrist. Store kjøpere av konsulenttjenester sørger for å ha rask evaluerings- og intervjuprosess for å sikre seg tilgang til de beste konsulentene, heter det i tilsvaret.

Bli den første til å kommentere på "Slik kan du gjøre konsulentavtale uten å ryke på «konsulent-forbehold»"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.