Snart åpnes et skattkammer med innovative løsninger

Anbud365: Snart åpnes et skattkammer med innovative løsningerFagleder Ida Laustsen i LUP (Leverandørutviklingsprogrammet) kan fortelle at blant leverandørene som har vunnet i en eller flere av de innovative anskaffelsene som LUP har bistått kommunale og statlige virksomheter med - er 63% små og mellomstore bedrifter. I tillegg har LUP en ny informativ nettside på gang – en kilde for alle som på en eller annen måte vil vite noe om hvilke løsninger som er kommet ut av de innovative anskaffelsene (foto: Iris Straume).

Skriv ut artikkelen

Nå er det bare et par uker igjen til nettsiden Finn løsninger ser dagens lys. Dermed åpnes en enestående kilde for alle bedrifter og offentlige virksomheter som ønsker å finne ut hva som finnes av innovative løsninger. Enten de er «gryteklare» eller inne i en innovativ anskaffelsesprosess. Det blir enklere å finne frem til løsninger som er blitt til gjennom innovative anskaffelser. Leverandører kan se hva som finnes før de eventuelt selv setter i gang med innovasjon, samtidig som offentlige virksomheter kan se hva slags innovative løsninger som allerede på markedet.

Den 18. oktober lanserer Leverandørutviklingsprogrammet (LUP) nettsiden Finn løsninger med både næringsminister Jan Chr. Vestre og NHOs adm.dir. Ole Erik Almlid til stede. Den nye nettsiden skal også inspirere offentlig sektor til å finne frem til løsninger på små og store utfordringer – utviklet gjennom innovative offentlige anskaffelser. Løsningene er utviklet i tett samarbeid med offentlige innkjøpere, og flere av dem er finansiert av virkemiddelapparatet. Det sikrer at løsningene treffer på behov og utfordringer for offentlig sektor. På Finn løsninger er det informasjon om selve løsningene, bedriftene bak dem og anskaffelsesprosessene.

Invitasjon til å delta ved lanseringen finner du her.

25 innovative løsninger

Fagleder Ida Laustsen i LUP (Leverandørutviklingsprogrammet) forteller til Anbud365 at utviklingsarbeidet med nettsiden og oppfølgingen er ikke minst innovasjon for LUP selv. Materialet som blir tilgjengelig, stammer fra innovative anskaffelser som LUP har bistått kommunale og statlige virksomheter med, og mange av prosjektene er finansiert av virkemiddelapparatet. – På lanseringsdagen den 18.oktober håper vi å kunne tilby oversikt over 25 innovative løsninger tilgjengelig. Vi vil fylle på med flere løsninger fortløpende, opplyser hun.

Tiltaket er et ledd i spredningsarbeidet til LUP. Ved hjelp av nettsiden skal de som har laget løsninger etterspurt av det offentlige, løftes frem. Anbud365 har fått kikke inn på en beta-versjon. Det er en oversiktlig side, der en søkefunksjon gjør det mulig å søke etter løsning pr. kategori – bygg og anlegg, velferd etc. Likeledes kan man søke på ulike geografiske regioner, slik at leverandører og innkjøpere som ønsker info om innovative løsninger i f.eks. et bestemt fylke, kan finne det på Finn løsninger.

Under utvikling og tilgjengelige

– Vi skiller mellom hvilke løsninger som er under utvikling og hvilke som er tilgjengelige i markedet. Vi vil også synliggjøre hvilke andre offentlige virksomheter som har tatt løsningen i bruk og hva slags resultater eller gevinster løsningen har bidratt til, fremholder Laustsen

– For at nettsiden skal tjene formålet, må vi sikre at den blir brukt, poengterer hun. Vi arbeider med ulike målemuligheter, som vi ønsker å følge opp. Det er interessant å få kunnskap om de aktuelle leverandørene er blitt kontaktet av andre, om løsningene tas i bruk og om det offentlige gjennom Doffin etterspør løsningene.

«Gryteklare» løsninger

Hun peker på at her kan man se hva som har blitt gjort av andre offentlige virksomheter og hva som er på gang. På nettsiden vil man kunne finne «gryteklare» løsninger som dekker etterspurt behov, og da kan den offentlige virksomheten – innenfor rammen av anskaffelsesregelverket – kjøpe en slik løsning. – Vi kobler Finn løsninger sammen med Finn anskaffelser på nettsiden vår. Så dersom man har det samme behovet for løsningen, kan man finne informasjon om anskaffelsesprosessen, prosedyre, behovsbeskrivelse og konkurransegrunnlag. Vi håper det vil være tid og ressursbesparende, sier fagleder Ida Laustsen i LUP (Leverandørutviklingsprogrammet).

Ikke bare de store …

LUP har gjort en kartlegging av leverandørene som har vært vunnet i de innovative anskaffelsene som de har bistått i. 63% av vinnerbedriftene er små og mellomstore. En av fire av bedriftene ble stiftet mellom 0 og 5 år før de vant, samtidig som over halvparten av utvalget hørte hjemme i Oslo og Viken. – Vi har ikke, forteller Laustsen, foreløpig sett nærmere på sammenhenger – hvorfor det er slik, hva som kjennetegner de som vinner, hvorfor en stor andel er å finne i et begrenset område. Men til ettertanke: Det er altså ikke de store bedriftene som dominerer når det gjelder innovative anskaffelser LUP har bistått kommunale og statlige virksomheter med.

Bli den første til å kommentere på "Snart åpnes et skattkammer med innovative løsninger"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.