SOA Basis-kurs: Verdifullt med prøvetest i forkant

Anbud365: SOA Basis-kurs Verdifullt med prøvetest i forkantEspen Bæren, anskaffelsesansvarlig i Politiets utlendingsenhet: Det jeg liker med sertifiseringer er at jeg har et bevis på at jeg innehar en minimumskompetanse innenfor offentlige anskaffelser.

Skriv ut artikkelen

Testen i SOA Basis-kurset var OK, men hvis jeg ikke hadde hatt noen kjennskap til offentlige anskaffelser, kunne dette vært litt overveldende, sier Espen Bæren, anskaffelsesansvarlig i Politiets utlendingsenhet. – Testen i kurset var krevende, men det var verdifullt med en prøvetest i forkant som ga indikasjoner på hva en burde sette seg dypere inn i, konstaterer Øyvind Olaussen, seniorrådgiver i Kriminalomsorgen.

Daværende Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) lanserte sertifiseringsordningen SOA Basis sist høst. Hovedingrediensene i ordningen er en fagplan kvalifisert av Difi (nå/midlertidig: Digitaliseringsdirektoratet) og en avsluttende test kvalitetsikret av Norsk Test. Testen dokumenterer innkjøperens ferdigheter. SOA står for Sertifiseringsordning for Offentlige Anskaffelser.

Man trenger ikke ta kurs for å bli sertifisert etter ordningen, men det tok ikke lang tid før kursoperatører satte i gang SOA-kurs. En av disse var Nima Utdanning, som var blant de som først var ute med tilbudet. Anbud365 har tatt kontakt med noen av dem som deltok i Nima Utdannings kurs for å høre hva de har fått ut av det, hvorfor de deltok etc. Den ene er Espen Bæren, den andre Øyvind Olaussen.

– Hvorfor meldte du deg på kurset? Hva var motivasjonen?

Espen Bæren: Jeg ønsket å øke min kompetanse innenfor offentlige anskaffelser og dette kurset var anbefalt av en kollega.

Øyvind Olaussen, seniorrådgiver i Kriminalomsorgen: Jeg mener det er positivt med en sertifisering på et så viktig område, og håper det blir en anerkjent standard hos både offentlige organisasjoner og andre som jobber med offentlige anskaffelser.

Øyvind Olaussen: Jeg begynte i Kriminalomsorgsdirektoratet i august 2018 etter å ha jobbet i privat selskap, og i forbindelse med mitt ansvar for etablering og oppfølging av IKT kontrakter trengte jeg innkjøpsfaglig opplæring. Det var da naturlig å ta kurs i NIMA regi

– Hva er din bakgrunn – tidligere utdannelse/erfaring (som innkjøper)?

Espen Bæren: Jeg har nylig begynt å jobbe med offentlige anskaffelser (september 2018), og jeg gjennomfører en utdanning innenfor organisasjon og ledelse. Før dette har jeg hovedsakelig jobber operativ i forsvar og kriminalomsorgen.

Øyvind Olaussen: Jeg har tidligere jobbet med innkjøp i IKT bransjen, og også levert tilbud på IKT anskaffelser til offentlige kunder. Har en økonomiutdannelse.

– Hva syntes du om fagplanen – bør noe forandres? Var det ikke noe nytt? Etc.

Espen Bæren: Fagplanen er veldig relevant og den dekker mange viktige områder. Når det er sagt så finnes det fortsatt mye å lære innenfor fagområdet og jeg tror det vil være vanskelig å gjøre noen utlært etter ett kurs/en test. Det er i hvert fall et godt utgangspunkt å ha.

Øyvind Olaussen: Synes fagplanen var bra for meg med lite erfaring fra anskaffelser, og den hadde bra balanse mellom praktisk og juridisk tilnærming.

– Var testen ok – grei å følge, rimelig vanskelig til et basiskurs?

Espen Bæren: Jeg syns testen var OK. Det var fint å ha litt bakgrunnskunnskap siden jeg hadde vært med på å gjennomføre noen anskaffelser før jeg tok kurset og testen. Hvis jeg ikke hadde hatt noen kjennskap til offentlige anskaffelser så kunne dette vært litt overveldende. Jeg likte fleksibiliteten som kommer av at testen gjennomføres elektronisk, dette skaper en uniform gjennomførelse av testen slik at alle som innehar SOA Basis har gjennomført samme test uavhengig av hvor i landet man har tatt testen.

Øyvind Olaussen: Testen var krevende, men det var verdifullt med en prøvetest i forkant som ga indikasjoner på hva en burde sette seg dypere inn i.

– Hva er betydningen for deg å bli sertifisert som innkjøper (i jobbsammenheng, overfor leverandører, for fremtidige jobber?)

Espen Bæren: Det jeg liker med sertifiseringer er at jeg har et bevis på at jeg innehar en minimumskompetanse innenfor offentlige anskaffelser. Det gjenstår fortsatt mye å lære om anskaffelser, men dette har vært en veldig fin måte å formalisert den kunnskapen jeg har fått opparbeidet meg på det året jeg har jobbet med anskaffelser.

Øyvind Olaussen: Jeg mener det er positivt med en sertifisering på et så viktig område, og håper det blir en anerkjent standard hos både offentlige organisasjoner og andre som jobber med offentlige anskaffelser.

Bli den første til å kommentere på "SOA Basis-kurs: Verdifullt med prøvetest i forkant"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.