Sparretelefonen (III): Tre nye, høyaktuelle spørsmål – og svar

Anbud365:Sparretelefonen (I): Her får du hjelp med bærekraftige anskaffelserFra venstre: Dominique Sellier, Kristina Henriksson og Miriam Odden gir deg svar når du kontakter sparretelefonen til Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ).

Skriv ut artikkelen

Hvilke støtteordninger er relevante å søke på ved anskaffelse av utslippsfrie anleggsmaskiner? Har dere tips til hvordan lage anskaffelsesstrategi som stimulerer til grønne anskaffelser? Dette er noen av spørsmålene som sparretelefonen til Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) har fått inn, og som Anbud365 har fått tillatelse til å gjengi. Dette er den tredje av fire artikler med et utvalg av sparretelefonens spørsmål og svar.

Sparretelefonen for bærekraftige anskaffelser er en ny tjeneste fra DFØ. Dit kan man ringe mandag til fredag mellom klokken 0900 og 1300 (tlf.: 404 34 830) – eller sende epost til sparretelefon@dfo.no. Da vil du få hjelp av en av DFØs mange rådgivere på bærekraftige anskaffelser.

I en artikkelserie bringer vi her noen av de spørsmålene som er kommet inn til sparretelefonen – og selvsagt svarene på dem. Dette er tredje artikkel i serien. Den første finner du her, den andre her – og den fjerde her.

Spørsmål: Har dere tips til hvordan lage anskaffelsesstrategi som stimulerer til grønne anskaffelser?

Svar: Vi anbefaler at dere beskriver hvilke anskaffelser dere skal prioritere i anskaffelsesstrategien, og om det er mulig anbefaler vi å sette mer konkrete mål for hva dere skal oppnå eller tiltak dere skal gjennomføre. Handlingsplanen konkretiserer i hvilke anskaffelser og på hvilken måte det som hovedregel vil være relevant for oppdragsgiver med grønne og innovative anskaffelser. Her fremmes særlig kategoriene: transport, mat og måltidstjenester, bygg- og anlegg og plastprodukter. I tillegg er det også lagt til kategorier som er sentrale i omleggingen til en sirkulær økonomi: elektroniske og elektriske produkter, batterier, møbler og tekstiler. Det er også viktig at dere er ganske konkrete i anskaffelsesstrategien om hvordan dere skal fremme klima og miljø innenfor de ulike kategoriene.

Når dere skal i gang med anskaffelsene, vær bevisst på hvordan dere kan måle effekt. Du kan for eksempel be om statistikk fra leverandør til gitte kategori.

Spørsmål: Har dere tips til miljøkrav vi kan stille for en rammeavtale på trevirke og byggevarer?  

Svar: For byggevarer så kan du stille krav til at produktene ikke inneholder helse- og miljøskadelige stoffer og at det skal velges lavutslippsmaterialer der dette er tilgjengelig. Det finnes også flere byggevarer med resirkulert innhold eller fossilfrie materialer, som f.eks. stål, isolasjon, byggeplater og rør, så det er mulig å etterspørre dette, eller premiere leverandører som kan tilby dette og lavutslippsmaterialer. 

Når det gjelder trevirke så kan dere be om at dette skal komme fra bærekraftig skogsdrift, sertifisert etter PEFC- eller FSC-standardene.  

Dere finner forslag til krav til materialer for bygg og anlegg i kriterieveiviseren.  

Det kan også stille miljøkrav til transport ved leveranse av byggevarene, både til kjøretøyet og emballasje.  

Spørsmål: Hvilke støtteordninger er relevante å søke på ved anskaffelse av utslippsfrie anleggsmaskiner?

Svar: Her er det i hovedsak to relevante støtteordninger: Miljødirektoratets Klimasats-ordning og Enova. Klimasats kan du søke til om du ønsker støtte til merkostnader for klimatiltak i en konkret anskaffelse, kartlegging av klimatiltak i bygg- og anlegg, og ladepunkter til tjenestebiler. Klimasats støtter inntil 75 prosent av merkostnadene og har fire søknadsfrister i løpet av året. Neste dato du må få med deg er 15. februar. Enova har løpende søknadsfrist gjennom året og store, mellomstore og små virksomheter kan få dekket henholdsvis 25 %, 35 % og 45 % av godkjente kostnader. Støtteandelen kan økes med 15 % når prosjektet enten kvalifiserer til samarbeidsbonus eller bonus for informasjonsspredning.

Husk at dere må ha fått tilsagn om støtte fra Enova før anbud lyses ut eller bindende tilbud gis.

Bli den første til å kommentere på "Sparretelefonen (III): Tre nye, høyaktuelle spørsmål – og svar"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.