«Spenstig» anskaffelsesstrategi med sju tiltak for lokal næringsutvikling

Anbud365: «Spenstig» anskaffelsesstrategi med sju tiltak for lokal næringsutviklingHolmestrand kommune, her ved kommunedirektør Hans Erik Utne, er nettopp i havn med ny anskaffelsesstrategi (foto: Holmestrand kommune).

Skriv ut artikkelen

Anskaffelsesstrategien til Holmestrand kommune er på enkelte områder spenstig, heter det i saksdokumentene som ble lagt frem da strategien nylig ble vedtatt. Målene som er foreslått, skal etterleves, men det er imidlertid per i dag ikke kapasitet og ressurser til å skulle gjennomføre alle de foreslåtte aktivitetene og tiltakene «på en gang» og samtidig. Sju tiltak for å fremme lokal næringsutvikling og skjerpede seriøsitetskrav er å finne i strategien.

Holmestrand er en kommune med om lag 25 000 innbyggere i Vestfold og Telemark fylkeskommune. I september fikk kommunen sin nye anskaffelsesstrategi – gjeldende for 2020 – 2024.

Behandlingen i formannskapet og kommunestyret gav enkelte tillegg til den foreslåtte strategien, bl.a. at det skal fastsettes et innslagspunkt på minimum 0,5 mill. kroner for å stille krav om seriøsitetsbestemmelsene i bygg- og anleggskontrakter. Dessuten at alle leverandører skal dokumentere sin etterlevelse av seriøsitetsbestemmelsene når anbud og tilbud leveres inn. Det skal foretas stikkprøver for å sjekke om dette etterleves og gjøres enkelt å varsle ved brudd på bestemmelsene.

Lokalt næringsliv

Alle anskaffelser som ikke omfattes av kunngjøring på Doffin, skal for øvrig ut på kommunens egen hjemmeside. Dermed kan lokale aktører enklere kan gjøres kjent med muligheten for å tilby sine varer og tjenester. Tilrettelegging og utvikling av lokalt næringsliv – ikke minst små og mellomstore bedrifter – er et sentralt delmål i strategien.

Sju tiltak er listet opp:

  • Utnytte anskaffelsesregelverkets muligheter til å få lokale leverandører med i anskaffelsesprosesser ved å benytte regelverket proaktivt.
  • Invitere lokale leverandører ved anskaffelser etter anskaffelsesforskriftens del 1der det finnes et lokalt marked.
  • Gi begrunnede tilbakemeldinger til tilbydere i anskaffelser.
  • Det skal legges til rette for at lokalt næringsliv kan komme i posisjon som leverandører til kommunen ved mulig oppdeling av større anskaffelser. Dette kan blant annet gjennomføres ved bruk av leverandørkonferanser.
  • Kommunen skal bidra på møteplasser mellom kommunen og lokale leverandører.
  • Kommunen skal sammen med Holmestrand næringsforening legge til rette for kompetanseheving for lokalt næringsliv i forhold til offentlige anbud og konkurranser.
  • Kommunen skal ved aktuelle innkjøp, blant annet vurdere leverandører på Holmestrand næringsforenings tilbyderliste, innenfor relevant lovverk.

Spenstig strategi

Anskaffelsesstrategien er å betrakte som et langsiktig mål å strekke seg etter. Med de tilgjengelige ressursene kommunene har på området i dag, vil det være utfordringer knyttet til oppfølgingen av deler av strategien. Særlig gjelder dette fysiske kontroller av at leverandører overholder seriøsitetsbestemmelsene, heter det i saksdokumentene som ble lagt fram, og: Anskaffelsesstrategien er på enkelte områder spenstig, og målene som er foreslått skal etterleves. Det er imidlertid per i dag ikke kapasitet og ressurser til å skulle gjennomføre alle de foreslåtte aktivitetene og tiltakene «på en gang» og samtidig.

Bli den første til å kommentere på "«Spenstig» anskaffelsesstrategi med sju tiltak for lokal næringsutvikling"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.