Spørsmål om Kofa-klager skapte høye formannskaps-bølger

Anbud365: Spørsmål om Kofa-klager skapte høye formannskaps-bølgerOrdfører Ole L. Haugen i Hitra styrte nylig et formannskapsmøte der spørsmål om to Kofa-saker skapte engasjement.

Skriv ut artikkelen

Det er ikke ofte at Kofa-saker skaper høye bølger i et formannskap – endog før Kofa har behandlet dem. Men i Hitra kommune skjedd det nylig. Bakgrunnen var et spørsmål fra en av formannskapets medlemmer, en kommunedirektør som mente spørsmålet gikk på tilliten løs og et hjertesukk fra den slukørete representanten som stilte spørsmål. Det er god skikk for oss at vi avventer behandlingen i Kofa før vi stiller noen videre spørsmål til kommunedirektøren, bemerket ordfører Ole L. Haugen.

Anbud365 skrev for en tid tilbake om Hitra kommune. Kommunen mente å ha fått et «usedvanlig fordelaktig» pristilbud fra en privat byggherre som selv hadde sørget for en tilbudsinnhenting. Dermed droppet kommunen selv å legge arbeidet ut på anbud. Som grunn trekker kommunen frem et par unntaksmulighet i lovverket. Men saken ligger nå på Kofas bord og overtredelsesgebyr truer. Der ligger den sammen med enda en sak om ulovlig direkteanskaffelse fra samme kommune.

Hitra-froya.no skrev først om denne saken.

Et spørsmål i formannskapet i kommunen med utgangspunkt i de to Kofa-sakene gjorde at det ble mer fyr og flamme enn vanlig i denne politiske forsamlingen. En av representantene stilte spørsmål til kommunens kunnskap og kompetanse om offentlige anskaffelser.

Spørsmålene

  • Hvor god kunnskap og kompetanse har kommunen om anskaffelsesloven – Lov om offentlige anskaffelser?
  • Hvilke rutiner har kommunen i forbindelse med anskaffelser?
  • Har kommunen god oversikt over mengder og beløp det gjøres «avrop» på i sine rammeavtaler?

Og representanten bad om en oversikt som viser kommunens effektive/operative rammeavtaler og deres varighet.

Kommunedirektør Ingjerd Astad bekreftet bruk av unntaksbestemmelser i anskaffelsesregelverket i den ene av de to anskaffelsene. I den andre sendte man tilbudsforespørsel til fire leverandører. Likevel er begge anskaffelsene klaget inn for Kofa med påstand om at anbud burde vært benyttet.

Spørsmål om tillit

Men kommunedirektøren hadde mer på hjertet, ifølge hitra-froya.no. Hun mente ordlyden i spørsmålene og kommentarene fra representanten som spurte, antydet at kommunen har begått ulovligheter og mangler kompetanse innenfor områdene. Det handlet om tillit, og spørsmålet fra kommunedirektøren ble om hun har tillit.

Representanten bak spørsmålet og kommentarene konstaterte at hun har tillit til kommunedirektøren, både før og etter dagen i dag, som hun formulerte seg, men:

– Men sånn som jeg føler det i dag, når jeg sitter her og får den tilbakemeldingen jeg har fått i formannskapet i dag, så går tankene mine tilbake til den verdiplakaten vi har sittet her og behandlet i forskjellige forsamlinger. Det blir ikke noe lettere å stille spørsmålene fremover i tid, og derfor skal jeg ikke si så mye mer heller, men det kjennes ikke noe godt ut å være lokalpolitiker akkurat nå, ifølge referatet i hitra-froya.no.

Bli den første til å kommentere på "Spørsmål om Kofa-klager skapte høye formannskaps-bølger"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.