Standarder nyttige som strategisk verktøy for bærekraftige anskaffelser

Anbud365 Standarder nyttige som strategisk verktøy for bærekraftige anskaffelser–Standardene kan være en måte å hjelpe oss til å ta de riktige valgene, sa Hanne G. Wells, fungerende avdelingsdirektør for samfunn og bærekraft i Standard Norge, på en konferanse nylig.

Skriv ut artikkelen

Internasjonale standarder kan fungere som gode kommunale styringsverktøy, og standarder kan være et strategisk virkemiddel for å oppnå bærekraftige anskaffelser. Nå utvikles en ny europeisk standard for offentlige anskaffelser, som skal dreie seg om integritet og ansvarlighet i offentlige anskaffelser. Den nye standarden kan ventes presentert neste sommer. Dette fremkom på en konferanse nylig.

Oslo kommune og Standard Norge arrangerte nylig en digital konferanse rettet mot bl.a. ansatte i Oslo og andre kommuner, leverandører og politikere. Ett av målene med konferansen var å vise hvordan internasjonale standarder kan fungere som gode kommunale styringsverktøy i arbeidet for å utvikle gode og bærekraftige samfunn.

 – Når vi bruker innkjøpsmakten vår, kan vi gjøre en forskjell. Standardene kan være en måte å hjelpe oss til å ta de riktige valgene. De er basert på erfaringer fra virksomheter over hele verden og er et resultat av at mange er blitt enige, sa Hanne G. Wells, fungerende avdelingsdirektør for samfunn og bærekraft i Standard Norge. Hun pekte på at de mange ulike ledelsesstandardene er bygget over samme lest og kan brukes sammen.

I Oslo kommune er Espen Drønnen Nicolaysen seksjonsleder for samfunnsansvar, og han understreket at kommune skal bruke vår kommunale innkjøpsmakt i klima- og miljøpolitikken og stille stadig strengere klima- og miljøkrav.

Strategisk virkemiddel for bærekraft

Standarder kan være et strategisk virkemiddel for å oppnå bærekraftige anskaffelser. Nå utvikles en ny europeisk standard for offentlige anskaffelser. Den norske komiteen ledes av Jacob Landsvik, til daglig innkjøpssjef ved Universitetet i Oslo.

I kjølvannet av konferansen har Standard Norge besvart enkelte av de spørsmålene som ble stilt på arrangementet. En problemstilling var at det er vanskelig å vite om en standard er “tilsvarende”. Det krever høy kompetanse om den enkelte standarden, som ikke alle innkjøpsmiljøer har, og spørsmålet var da om det finnes gode råd til innkjøperne. Og et annet spørsmål dreide seg om ISO 20400 Bærekraftig innkjøp (veiledning). Hvordan vil den nye standarden stå i forhold til denne?

Veiledning

Slik svarte Standard Norge: NS-ISO 20400:2017 Bærekraftige innkjøp – veiledning, som er utviklet av komiteen ISO/PC 277 Bærekraftige innkjøp i ISO, har rettet sin oppmerksomhet mot å integrere bærekraft i innkjøp. Standarden stiller ikke krav, men er utviklet som en veiledning for alle organisasjoner, både offentlige og private, uansett størrelse og plassering.

Den europeiske standardiseringskomiteen CEN/TC 461 Public Procurement jobber med å utarbeide en standard for integritet og ansvarlighet i offentlige anskaffelser. Etter planen skal den publiseres sommeren 2022, og målet er å motvirke korrupsjon i anskaffelsesprosesser og bidra til mer effektive prosesser. Den skal spesifisere krav og veiledning for innkjøpsorganisasjoner relatert til integritet og ansvarlighet i hele prosessen, blant annet fra identifiseringen av behov hos innkjøper til krav knyttet til leveranse av varer, tjenester og inngåelse av arbeidskontrakter i leverandørkjeden.

Bli den første til å kommentere på "Standarder nyttige som strategisk verktøy for bærekraftige anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.