StartOff-løft kuttet – nå er det opp til Stortinget

Anbud365: StartOff-løft kuttet – nå er det opp til StortingetStartOff har neste år et ekstra trykk på sirkulære prosjekter, konstaterer fagleder for programmet, Sissel Kristin Hoel i Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ).

Skriv ut artikkelen

Den nye regjeringen kuttet de ekstra fem millionene som StartOff-programmet skulle dra nytte av neste år. Nå er det opp til Stortinget om denne satsingen på nye og innovativrike bedrifter innenfor offentlige anskaffelser skal løftes ytterligere. Mange av de nystartede, kompetansetunge bedriftene finner det komplisert å være med å konkurrere om offentlige oppdrag. Samtidig er det hevdet at det offentlige nettopp trenger de produktene og tjenestene som startup’ene leverer.

I forslaget til statsbudsjett for 2022 lå det fra Solberg-regjeringen inne en påplussing til StartOff-programmet på fem mill. I Støre-regjeringens endringsforslag som Stortinget nå behandler, er denne ekstrabevilgningen strøket.

Hele driftsbudsjettet på nær åtte mill, fordelt på Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ), Digitaliseringsdirektoratet og Nasjonalt program for leverandørutvikling (LUP) vil bestå som det er i dag. I tillegg har Klima- og miljødepartementet (KLD) bevilget StartOff tilskuddsmidler til å finansiere prosjekter som frembringer nye løsninger for sirkulær økonomi.

Ekstra trykk på sirkulære prosjekter

– Det betyr, sier Sissel Kristin Hoel, som er fagleder i StartOff, at vi jobber som vanlig neste år, med et ekstra trykk på sirkulære prosjekter. I år har ikke StartOff hatt finansiering og oppdragsgiverne har selv måttet finansiere betalingsmekanismene til leverandørene i prosessen. Det fortsetter neste år, bortsett fra et antall prosjekter vi vil støtte innen sirkulær økonomi.

Solberg-regjeringen tok i sin tid initiativ til opprettelsen av programmet StartOff som skal legge til rette for at offentlig sektor bedre klarer å nyttiggjøre seg de mulighetene som ligger i oppstartselskaper.

Veiledning og prosjektstøtte

StartOff er et rammeverk for gjennomføring av startup-vennlige anskaffelser. StartOff tilbyr veiledning og prosjektstøtte til oppdragsgiver og leverandør i en tilrettelagt prosess. Ordningen administreres av DFØ og utføres i samarbeid med Digitaliseringsdirektoratet og Leverandørutviklingsprogrammet.

Sammenlignet med andre ordninger, som eksempelvis innovasjonskontrakter, innovative anskaffelser, innovasjonspartnerskap, omhandler StartOff mer avgrensede problemstillinger med kortere prosjektlengde og mindre kontraktsbeløp. Et StartOff-prosjekt kan resultere i en ytterligere anskaffelse, men selve StartOff-prosjektet begrenser seg til 18 uker.

Mandatet skal utvides

Av handlingsplanen for økt andel klima- og miljøvennlige offentlige anskaffelser og grønn innovasjon fremgår det at mandatet til StartOff-satsningen skal utvides. Ordningen skal nå også omfatte tiltak for økt samhandling mellom offentlig sektor og oppstartsselskaper innenfor miljøteknologi. I løpet av inneværende år skal det gjennomføres to piloter innen miljøteknologi.

Bli den første til å kommentere på "StartOff-løft kuttet – nå er det opp til Stortinget"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.