Staten i gang med felles innkjøp, kan spare milliarder på sikt

Anbud365: Staten i gang med felles innkjøp, kan spare milliarder på siktKommunal- og regionalminister Jan Tore Sanner og næringsminister Monica Mæland deltok på markeringen av at den første konkurransen i regi av Statens innkjøpssenter ble sendt ut.

Skriv ut artikkelen

Staten er i gang med sitt første felles innkjøp i regi av Statens innkjøpssenter. Det er det første av fem planlagte de nærmeste månedene, og dreier seg om forbruksmateriell. Forventningene til besparelser er store, på sikt er det snakk om milliarder. Priseksempler viser at det skiller fem ganger mellom de billigste og dyreste utgaven av samme produkt.

15. februar publiserte Difi og Statens innkjøpssenter den første av fem innkjøpskonkurranser som vil spare staten for 85 til 170 millioner kroner i året. På lengre sikt kan felles innkjøp for staten gi kostnadsbesparelser på 1 – 2 milliarder kroner hvert år. Konkurransen blir tilgjengelig på Doffin og Ted tidlig i uke 8.

Samtidig vil virksomhetene spare både transaksjonskostnader og tid brukt på innkjøp av standardprodukter. I snitt regner Statens innkjøpssenter med at etatene vil spare mellom fem og ti prosent, sammenlignet med i dag. Regelen er at de nye fellesavtalene vil gi lavere eller minst like gode priser som de statlige virksomhetene har hver for seg i dag.

Vil spare 20–40 mill i året på første innkjøp

Det første felles innkjøpet er en avtale om forbruksmateriell som vil spare staten rundt 20 – 40 millioner kroner pr. år. Avtalen dekker blant annet kontorrekvisita, datarekvisita, renholdsprodukter og kantineprodukter på vegne av 190 etater.

De neste konkurransene kommer fortløpende de neste månedene. Statens innkjøpssenter skal gjennomføre felles innkjøp av telefonitjenester, PC-er og mobiltelefoner, reisebyråtjenester og internrevisjon. Til sammen har disse avtalene i dag en samlet verdi på 1,7 milliarder kroner årlig. Med 5-10 prosent lavere priser vil staten spare rundt 85 til 170 millioner kroner i året når avtalene er i full drift.

Nest sist ut med felles statlige innkjøp

Statens innkjøpssenter ble opprettet i januar 2016. Norge er det nest siste landet som etablerer felles statlige innkjøp, og erfaringene fra andre land viser at det er mye å vinne.

I utgangspunktet er avtalene obligatoriske, men etatene kan melde seg av enkeltavtaler. Stortinget, Forsvarets militære enheter og særlovselskap som helseforetak er unntatt, men kan velge å delta.

Priseksempler

  • Kopipapir: I dag varierer prisen statlige etater betaler for en identisk, standard pakke med kopipapir fra 14 til 64 kroner.
  • Kaffe: I dag varierer prisen hos en enkelt leverandør for samme type 250 gram kaffe, solgt til ulike statlige etater, fra 19 til 31 kroner.
  • Telefonabonnementer: I dag varierer prisene på et og samme abonnement med 20 GB, fri tale og fri SMS fra 89 kroner pr. måned til 450 kroner for samme abonnement.

Les mer om:

Bli den første til å kommentere på "Staten i gang med felles innkjøp, kan spare milliarder på sikt"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.