Statlig avtale for møbelkjøp med tung vekt på miljø, klima og sirkulærøkonomi

Anbud365: Statlig avtale for møbelkjøp med tung vekt på miljø, klima og sirkulærøkonomiI Statens innkjøpssenter, her ved leder av senteret, Kjetil Østgård, er man i full gang med å legge strategi for en kontorkategori – parallelt med at man forbereder en anskaffelse av avtale for kjøp av kontormøbler.

Skriv ut artikkelen

Ny statlig fellesavtale for kjøp av kontormøbler er under forberedelse i Statens innkjøpssenter. Strategien som legges til grunn for anskaffelsen preges av at hensyn til miljø, klima og sirkulærøkonomi veier tungt. Det skal legges til rette for lang levetid for møblene, ombruk og materialgjenvinning, og på den måten bidra til å redusere klima- og miljøbelastningen over møblenes livsløp, heter det. Leverandørmarkedet skal i større grad enn før påvirkes. Avtalen skal etter planen tre i kraft i første halvår neste år.

Statens innkjøpssenter er i gang med å utvikle strategi for kontorkategorien. Formålet er å analysere kategorien og identifisere hvilke avtaleområder som er egnet for statlige fellesavtaler, samt belyse gevinstpotensialet og utfordringer knyttet til de enkelte avtaleområdene.

Analyser gjennomført tidligere, og innledende analyse knyttet til kategoristrategien, har ifølge Statens innkjøpssenter imidlertid identifisert kontormøbler som et område som egner seg for statlig fellesavtale. Derfor anses det for å være hensiktsmessig å gjennomføre anskaffelsen av fellesavtale for kjøp av kontormøbler parallelt med arbeidet med kategoristrategien for kontorområdet.

Klima- og miljøsatsing

Målet er å ferdigstille kategoristrategien i annet kvartal neste år. Rekruttering av kategorigruppe er nå på det nærmeste klart. Strategien skal, heter der, forenkle og effektivisere anskaffelser innenfor kontorkategorien i statsforvaltningen. Det skal dreie seg om bærekraftige anskaffelser i samsvar med handlingsplanen i regi av Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) for økt andel klima- og miljøvennlige anskaffelser og grønn innovasjon. Denne handlingsplanen skal bidra til å redusere skadelig miljøpåvirkning og fremme klimavennlige løsninger i hele livssyklusen til en ytelse. Dessuten skal strategien sikre økonomiske besparelser gjennom gode priser og vilkår.

Når det gjelder den nye fellesavtalen for kjøp av kontormøbler, heter det at den har som resultatmål bl.a. å fremme klimavennlige løsninger og sirkulær økonomi. Den nye avtalen skal bidra til effektivisering og forenkling i pakt med strategien – redusert samlet ressursbruk til forberedelse og inngåelse av avtaler.

Bærekraftig bruk

En annen virkning av avtalen gjelder bærekraftig forbruk av møbler i offentlig sektor og mer sirkulær økonomi lokalt, nasjonalt og globalt. Det skal legges til rette for lang levetid for møblene, ombruk og materialgjenvinning, og på den måten bidra til å redusere klima- og miljøbelastningen over møblenes livsløp. Likeledes siktes det inn mot økt gjennomslagskraft overfor markedet med hensyn til miljøkrav. Gode priser og vilkår er selvsagt også med i bekrivelsen av hva staten skal oppnå med denne avtalen.

Kunngjøring og godkjent konkurransedokumenter skal, etter planen, være på plass i løpet av annet kvartal neste år. Det samme gjelder signering av kontrakten, som skal tre i kraft i kvartalet etter.

Bli den første til å kommentere på "Statlig avtale for møbelkjøp med tung vekt på miljø, klima og sirkulærøkonomi"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.