Statlig monopol skjøv privat leverandør ut av markedet

Anbud365: Statlig monopol skjøv privat leverandør ut av markedet– En stadig større offentlig sektor forstyrrer velfungerende markeder ved å blande sine ulike roller og opptre som markedsaktør. Dette ødelegger for næringslivet, kveler innovasjon og svekker norsk konkurranseevne, sier adm. dir Håkon Haugli i Abelia (foto: Esben Johansen).

Skriv ut artikkelen

– Etter noen få år var markedet borte for oss, sier daglig leder Gro Jørgensen i Cyberbook. Selskapet utvikler digitale læremidler, men opplevde at offentlige aktører skapte et tilnærmet monopol og skjøv dem ut av markedet. Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland har signalisert at regjeringen er klar til å gå løs på problemstillingene – med sikte på å finne gode løsninger.

Sammen med 16 andre bedriftsledere møtte Jørgensen i regi av NHO-foreningen Abelia kommunal- og moderniseringsministeren for å fortelle hvordan det ødelegger for deres virksomhet at «staten tar seg til rette».

– Jeg hadde god dialog med Abelia om denne problemstillingen da jeg var næringsminister. Etter møtet med bedriftene er det tydelig at disse sakene spenner bredt og må tas tak i på tvers av sektorer, sa Mæland på møtet, ifølge abelia.no. Vi i regjeringen er klare til å gå løs på oppgaven, og glade for å ha god dialog med Abelia og medlemsbedriftene for å jobbe frem gode løsninger.

Ødela markedet

Cyberbook har i mange år tilbudt nettbaserte læremidler, men i 2006 gikk 18 fylkesskolesjefer sammen om å etablere Nasjonal digital læringsarena (NDLA) for videregående skoler. – Da hadde Cyberbook allerede vært på det markedet i rundt seks år, hadde stor suksess og gjort flere investeringer, sier Gro Jørgensen.

Som et offentlig tiltak er NDLA regulert av Konkurranseloven, som innebærer at de ikke skal ha konkurranseregulerende virkninger. Etableringen av NDLA ødela imidlertid markedet for allerede etablerte aktører. – Etter noen får år var markedet i den videregående skole borte, sier Jørgensen. Nå har de sendt inn klage til Konkurransetilsynet.

Forstyrrer velfungerende løsninger

– En stadig større offentlig sektor forstyrrer velfungerende markeder ved å blande sine ulike roller og opptre som markedsaktør. Dette ødelegger for næringslivet, kveler innovasjon og svekker norsk konkurranseevne, sier adm. dir Håkon Haugli i Abelia.

I en undersøkelse blant Abelias medlemmene svarer seks av ti virksomheter at staten forstyrrer deres markeder. Når staten tar oppgaver markedet kan løse, oppstår det særlig tre problemer:

  • Det svekker innovasjonsevnen til Norge
  • Det svekker eksportmulighetene til Norge
  • Det er til hinder for nye arbeidsplasser i norske bedrifter

Abelia mener det må:

  • Lages et tydelig skille mellom hva som er statens og næringslivets oppgaver
  • Begrense statens økende aktivitet i kommersielle markeder
  • Skille ut en rekke oppgaver og etater fra offentlig sektor, blant annet legge ned NDLA, som i praksis er et monopol for digitale læremidler
  • Sikre konkurranse på like vilkår mellom offentlige og private aktører

Bli den første til å kommentere på "Statlig monopol skjøv privat leverandør ut av markedet"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.