Statlige fellesavtaler skal frigjøre ressurser til styrking av velferdstjenester

Anbud365: Statlige fellesavtaler frigjør ressurser til styrking av velferdstjenesterKommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner poengterer at frigjorte ressurser skal bidra til å styrke viktige velferdstjenester.

Skriv ut artikkelen

– Felles innkjøpsavtaler i staten betyr mindre administrasjon og at staten får billigere varer og tjenester. Ressursene vi frigjør, hjelper oss å bevare og styrke viktige velferdstjenester, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Statens om lag 200 virksomheter – departementer, direktorater og enheter – kjøper i dag varer og tjenester for om lag 100 milliarder kroner hvert år.

Statens innkjøpssenter starter nå den første konkurransen om den første felles innkjøpsavtalen. Kontrakter på til sammen 1,7 milliarder kroner skal lyses ut i løpet av 2017. Virksomhetene inngår i dag også egne innkjøpsavtaler også på områder der de har like behov. Dette betyr økt administrasjon og dårligere priser. I dag varierer for eksempel prisen virksomhetene betaler for 250 gram kaffe fra 19 til 31 kroner.

– Dårlige offentlige innkjøp koster både det offentlige og næringslivet dyrt. Regjeringen er derfor opptatt av å profesjonalisere og effektivisere offentlige anskaffelsesprosesser, sier næringsminister Monica Mæland.

Formålet med innkjøpssenteret

Statens innkjøpssenter som ble opprettet i 2016, har fått i oppdrag å inngå felles innkjøpsavtaler på vegne av staten. Formålet er å oppnå bedre pris, reduserte kostnader, økt bruk av elektroniske løsninger og bedre etterlevelse av regelverk.

– Vi starter med avtaleområdene som er enklest og hvor volumet er størst. Det er viktig for oss å skape tillit gjennom å lykkes godt med de fem første avtalene. Vi vet besparelsene blir store, men vi vet ikke eksakt hvor store enda, forklarer Difi-direktør Steffen Sutorius i en pressemelding. Det avhenger blant annet av hvor mange etater som vil delta i konkurransene.

Første konkurranse i gang

15.februar startet konkurransen om å tilby forbruksmateriell til statlige virksomheter. Dette er den første av fem avtaler som rulles ut. Avtalene har en verdi på om lag 1,7 milliarder kroner og vil spare staten for mellom 85 og 170 millioner kroner i året.

Statens innkjøpssenter vil likebehandle store, små og mellomstore selskap.  Virksomhetene vil stille likt så lenge de oppfyller kravene som settes for konkurransen. Avtalene er obligatoriske for statlige forvaltningsorganer i sivil sektor, men virksomhetene vil ha adgang til å velge bort enkeltkonkurranser.

Innkjøp for om lag 20 mrd

På sikt kan senteret forvalte flere avtaler og håndtere innkjøp for om lag 20 milliarder per år. Innkjøpssenteret anslår at staten kan spare mellom 5 og 10 prosent i reduserte innkjøpskostnader – altså 1-2 milliarder i året – om fellesavtaler innføres på alle aktuelle områder. I tillegg vil etatene bruke mindre arbeidstid på innkjøp og frigjøre ressurser til mer komplekse anskaffelser.

Fellesavtalene generelt skal omfatte avtaleområder der varer og/eller tjenester oppfyller tre krav:

  • Stort volum, målt i kroner og/eller enheter
  • Like brukerbehov, blant virksomheter som omfattes av ordningen
  • Generelle krav, med lite behov for individuell tilpassing

Statens innkjøpsenhet er en del av Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi).

Bli den første til å kommentere på "Statlige fellesavtaler skal frigjøre ressurser til styrking av velferdstjenester"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.