Statssekretær: KOFA har gode rutiner for å sikre gode habilitets-vurderinger

Anbud365: Statssekretær KOFA har gode rutiner for å sikre gode habilitets-vurderingerStatssekretær Helge Flø Kvamsås i Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) kommenterer KOFAs habilitetspraksis (foto: NTB).

Skriv ut artikkelen

– Mitt inntrykk er at KOFA har stor grad av tillit blant de ulike aktørene som benytter KOFA. For å bevare denne tilliten, er det viktig at det gjøres gode vurderinger av habiliteten til medlemmene i nemnda. Min oppfatning er at KOFA og Klagenemndsekretariatet har gode rutiner for å sikre dette, svarer statssekretær Helge Flø Kvamsås i Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) når Anbud365 spør om en kommentar til KOFAs habilitetspraksis. Nå tas det grep for å gi involverte i KOFA-saker enda bedre anledning til å uttrykke habilitetsinnsigelser mot medlemmer i nemnda i den enkelte sak, konstaterer han.

Bakgrunn for saken er en henvendelse fra Kommuneadvokaten i Tromsø til Klagenemndsekretariatet der det bes om en tilbakemelding om KOFA prosess og vurderinger vedrørende nemndsmedlemmers habilitet.  I en konkret Tromsø-sak i KOFA var en navngitt advokat signerende nemndsmedlem. Samme advokat hadde representert motparten i saker som Tromsø kommune v/ bl.a. Tromsø havn har hatt for domstolen og KOFA. Og Kommuneadvokaten konkluderer med å be om at «… KOFA heretter i alle enkeltsaker informerer om hvilke nemndsmedlemmer som konkret skal behandle sakene, slik at partene får mulighet til å fremme eventuelle habilitetsinnsigelser og at Kofa habilitetsvurderinger blir synlige.

Ny KOFA-praksis

Da Anbud365 bad Klagenemndsekretariatet om en kommentar til dette, ville ikke direktør Anneline Vingsgård strekker seg så langt, men opplyste om ny praksis: Fra nå av vil hvem som for tiden er de sittende nemndsmedlemmene være å finne i de standardiserte oversendelsesbrevene fra klagenemnda.  – Dette vil, sa hun til Anbud365, gi offentlige oppdragsgivere oppfordring til å komme med eventuelle innsigelser mot ett eller flere av de sittende nemndsmedlemmene i god tid før nemnda settes. Vi kommer ikke til å sende ut brev om hvilke tre nemndsmedlemmer som skal møte i en konkret sak fordi vi mener det er tilstrekkelig å få generell informasjon om medlemmene som kan ende med å behandle den konkrete saken.

Etter at Anbud365 publiserte saken «Ny Kofa-praksis: Grep for mer effektive habilitets-avklaringer» er det fra leserne også kommet andre eksempler av samme kategori som fra Kommuneadvokaten i Tromsø.

Har gode rutiner

Anbud365 ville også vite hva Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) mente om den Kofa-praksis som Tromsøs kommuneadvokat beskriver. Statssekretær Helge Flø Kvamsås i NFD minner om at Klagenemnda for offentlige anskaffelser har en sentral rolle i behandlingen av saker som gjelder offentlige anskaffelser, og:

– Mitt inntrykk er at KOFA har stor grad av tillit blant de ulike aktørene som benytter KOFA. For å bevare denne tilliten, er det viktig at det gjøres gode vurderinger av habiliteten til medlemmene i nemnda. Min oppfatning er at KOFA og Klagenemndssekretariatet har gode rutiner for å sikre dette. Jeg registrerer også at det nå tas grep for å gi involverte i KOFA-saker enda bedre anledning til å uttrykke habilitetsinnsigelser mot medlemmer i nemnda i den enkelte sak.

Bli den første til å kommentere på "Statssekretær: KOFA har gode rutiner for å sikre gode habilitets-vurderinger"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.