Stavanger kommune kapret årets Etisk handel-pris

Anbud365: Stavanger kommune kapret årets Etisk handel-prisJakob Ruus , Emilia Tufto og Siri Loen – fra venstre – tok i mot Etisk handel-prisen på vegne av anskaffelsesavdelingen i Stavanger kommune.

Skriv ut artikkelen

Stavanger kommune ble tildelt Etisk handel-prisen 2022 på en godt besøkt Etisk Handel Norge-konferanse nylig – for fremragende arbeid med etisk handel i offentlige anskaffelser. Kommunen er, heter det i juryens begrunnelse, en foregangskommune i å stille, samt utforske mulighetsrommet for etiske krav innenfor anskaffelsesregelverket.

– Vi er både stolte og glade over å ha mottatt Etisk handel prisen for 2022. Det både forplikter, inspirerer og motiverer Stavanger kommune i å fortsette å utforske handlingsrommet, utfordre leverandørene og bidra i arbeidet med å sette etisk handel enda tydeligere på agendaen, sier en fornøyd avdelingssjef for anskaffelsesavdelingen i Stavanger kommune, Elvur Thorsteinsdottir, i en kommentar på etiskhandel.no.

Vinneren av Etisk handel prisen 2022 ble tildelt Stavanger kommune og avdeling for anskaffelser representert ved avdelingsdirektør Elvur Hrønn Thorsteinsdottir og rådgiver Emilia Johanna Tufto, og deres kolleger, for fremragende arbeid med etisk handel i offentlige anskaffelser. Stavanger er en foregangskommune i å stille, samt utforske mulighetsrommet for etiske krav innenfor anskaffelsesregelverket. De viser på en innovativ måte hvordan det er mulig å bruke menneskerettigheter som tildelingskriterier, med særlig fokus på aktsomhetsvurderinger, slik det blant annet er gjort innen anskaffelser for IKT-utstyr og medisinsk forbruksmateriell.

Inspirerende eksempel

Stavanger kommune er et inspirerende eksempel på hvordan offentlige oppdragsgivere jobber systematisk over tid med etisk handel i en anskaffelseskontekst og som kan vise til forbedringer i arbeidsforhold. Stavanger kommune får også positiv respons fra leverandørene i å ha solid markedsdialog ved blant annet å utarbeide et grundig veiledningsdokument. Stavanger kommune utfordrer status quo og engasjementet smitter over på andre innkjøpsmiljøer, også internasjonalt. Kommunen har blant annet delt sine erfaringer med både det europeiske innkjøpsnettverket ICLEI og for EU-organ.

I juryen var Ingvill Størksen (leder), direktør politikk og myndighetskontakt Coop Norge, Bjørn Kuvås, avdelingsdirektør faglig ressurssenter, Statsbygg, Bjart Pedersen, fagsjef bærekraftig handel, Norgesgruppen, Jane Vogt Evensen, rådgiver internasjonal avdeling, LO og Heidi Furustøl, daglig leder Etisk handel Norge.

Ny tematikk

Blant foredragsholderne på konferansen var også Dag Strømsnes er Divisjonsdirektør i divisjon for offentlige anskaffelser, Direktoratet for forvaltning og økonomisstyring (DFØ): – Klima og miljø er et høyt prioritert kompetanseområde, sa Strømnes, men kun 10% svarer at ivaretakelse av menneskerettigheter er et prioritert område blant innkjøpere. Det kan forklares av at det er en ny tematikk å ta hensyn til og innkjøpere har det travelt å ta hensyn til mange områder. At miljø prioriteres, kan bero på den store politisk oppmerksomheten på dette tema, sa Strømsnes.

Bli den første til å kommentere på "Stavanger kommune kapret årets Etisk handel-pris"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.