Steile fronter i synet på høyere kunngjøringsgrense

Anbud365: Steile fronter i synet på høyere kunngjøringsgrenseAdm.dir. Olaf Thommessen i Bedriftsforbundet og Tone Molvær Berset, juridisk direktør i KS Bedrift, kommenterer de nye anskaffelsesforskriftene.

Skriv ut artikkelen

I synet på hevingen av den nasjonale terskelverdien står Bedriftsforbundet og KS Bedrift steilt mot hverandre. Bedriftsforbundet mener at faren for ukultur, kameraderi og korrupsjon i offentlig sektor vil øke. KS Bedrift synes det er en god forenkling.

Nærings– og fiskeridepartementet har vedtatt tre nye forskrifter om offentlige anskaffelser. I tillegg er det vedtatt endringer i forskrift om klagenemnd for offentlige anskaffelser.

Blant annet øker den nasjonale terskelverdien fra 500 000 kroner til 1,1 millioner kroner. Det betyr at innkjøp under 1,1 millioner kroner ikke lenger må kunngjøres og følge detaljerte regler. Det betyr en betydelig forenkling for flere tusen anskaffelser hvert eneste år, ifølge næringsminister Monica Mæland. Innkjøp under terskelverdien må likevel fortsatt følge grunnleggende krav til konkurranse og likebehandling, og det offentlige må kunne dokumentere hvordan konkurransen er gjennomført.

KS Bedrift positiv

Mens Bedriftsforbundet raser, er KS Bedrift rimelig fornøyd med endringene i terskelverdiene:

– KS Bedrift er positive til at den såkalte terskelverdien heves fra 500.000 til 1,1 millioner norske kroner, sier Tone Molvær Berset, juridisk direktør i KS Bedrift. Dette er en god forenkling.

På nettsidene skriver KS Bedrift dessuten at det kan være krevende for kommunalt eide bedrifter å kjøpe inn varer og tjenester, men at det fra årsskiftet kommer nye regler som gjør denne prosessen enklere.

Bedriftsforbundet raser

Bedriftsforbundet mener på sin side at når innkjøp under 1,1 mill. kr. ikke lenger må kunngjøres, svekkes småbedriftenes muligheter til å delta i konkurransen om anbud. Faren for ukultur, kameraderi og korrupsjon i offentlig sektor øker, heter det. Når store innkjøpsvolum unntas kunngjøring er vi i stor grad overlatt riks-, kommune- og fylkesrevisjonens kapasitet til å gjøre stikkprøvekontroller med innkjøpspraksis. Særlig mange kommuner har ekstremt lite ressurser til slik kontroll. Adm.dir. Olaf Thommessen:

– Regjeringen forenkler for innkjøpsbyråkratene, men våre medlemmer, de mindre bedriftene, svekkes og står i fare for å aldri slippe til med de nye terskelverdiene. Dette er elendig småbedriftspolitikk fra regjeringen. – Endringene i terskelverdi etterlater store innkjøpsvolumer til svak kontroll. Det blir mer tilfeldig kontroll med hvor og hva som kjøpes inn, og dessuten av om man samlet kommer over terskel for kunngjøring og eksempelvis plikter å utlyse en rammeavtale.

Offentlig innkjøpere kan velge å utlyse anbudskonkurranser under terskelverdi, for eksempel ved forenklet kunngjøring. – Vi oppfordrer offentlig innkjøpere til å sette lavere terskelverdier for forenklet kunngjøring. Dette vil øke sjansene for at flere småbedrifter vil få muligheten til å delta i offentlige anbudskonkurranser og kan bedre tilliten til det offentliges innkjøp, sier Thommessen.

Bli den første til å kommentere på "Steile fronter i synet på høyere kunngjøringsgrense"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.