Sterkt budskap til ledere i det offentlige: Anskaffelser er ditt ansvar!

Anbud365: Sterkt budskap til ledere i det offentlige: Anskaffelser er ditt ansvar!To statsråder deltok på årets utgave av Anskaffelseskonferansen til Difi, som åpnet i dag. En av dem var klima- og miljøminister Ola Elvestuen som understreket i sitt foredrag at miljø og klima er et likeså viktig mål for offentlige anskaffelser som de øvrige målene i regelverket, og poengterte at det ikke er noen motsetning mellom miljø og forenklingshensyn.

Skriv ut artikkelen

Offentlige anskaffelser er et strategisk virkemiddel og det er et lederansvar. Dette ble sterkt understreket av to statsråder og Difis toppleder da Anskaffelseskonferansen ble åpnet i formiddag. Hvis lederne ikke skjønner eller ser mulighetene, får vi ikke den innovasjonen, de klimatiltakene og de tiltakene mot arbeidslivskriminalitet som er nødvendig, mente næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Difi-direktør Steffen Sutorius kalte offentlige anskaffelser for en omstillingsbombe.

Det var det kommunale Oslo-foretaket Undervisningsbygg som i år stakk av med prisen for bærekraftige anskaffelser.

På konferansen slo næringsminister Torbjørn Røe Isaksen fast at samfunnet, også det offentlige, trenger innovasjon og gründerskap. Vi må omstille oss for å opprettholde vårt velferdsnivå, og i dette bildet er anskaffelser viktig. Regelverket er forenklet, men hverken regelverk eller praksis er ferdig utviklet. Vi trenger profesjonalisering, kompetanse og innovasjonsvilje, konstaterte han.

Profesjonelle anskaffelsesprosesser

Statsråden poengterte at man trenger gode, effektive anskaffelser til best mulige kostnader. Ikke bare bedre priser, men også transaksjonskostnadene og det å dekke behovene best mulig, må gripes fatt i. Han etterlyste mer profesjonelle anskaffelsesprosesser, og minnet om at anskaffelser er et lederansvar. På samme måte som innovasjon er anskaffelser et viktig ansvar for ledere i det offentlige, ifølge næringsministeren.

Mangelfull styring av er en utfordring, fremholdt Røe Isaksen, som etterlyste robuste anskaffelsesmiljøer. Hvis lederne ikke skjønner eller ser mulighetene, får vi ikke den innovasjonen, de klimatiltakene og de tiltakene mot arbeidslivskriminalitet som er nødvendig.

Fremtidige løsninger

En stortingsmelding om offentlige anskaffelser kommer neste år, og her vil bl.a. kompetanse være et sentralt tema. Næringsministeren oppfordret det offentlige til å kreve fremtidige løsninger. Det er viktig for å utvikle næringslivet, slik at de også kan bli konkurransedyktige med nye løsninger utenfor landets grenser.

Han var også innom behovet for å ta litt risiko når man etterspør løsninger – behersket, men likevel risiko for å vinne frem med nye løsninger. Noen ganger lukkes man, noen ganger ikke.

Tre viktige miljø-poenger

To statsråder gjestet Anskaffelseskonferansen i år. Klima- og miljøminister Ola Elvestuen grep fatt i hva statsrådkollega Røe Isaksen fremhevet, nemlig at offentlige anskaffelser må være et strategisk viktig verktøy. Han minnet om de mulighetene og målene som nå ligger i dagens anskaffelsesregelverk. Tre viktige poenger trakk Elvestuen frem: Endre syn på anskaffelser, slik at de blir betraktet som strategisk verktøy, avlive myter om offentlige anskaffelser og miljø – og gjøre det som skal gjøres for å nå mål som er satt.

Miljø og klima er et likeså viktig mål for offentlige anskaffelser som de øvrige målene i regelverket, sa han, og poengterte at det ikke er noen motsetning mellom miljø og forenklingshensyn.

Omstillingsbombe

Det var direktør Steffen Sutorius i Difi som innledet årets utgave av Anskaffelseskonferansen. Han la vekt på de muligheter og det potensialet som ligger i å bruke de 500 milliardene det offentlige bruker i året, til omstilling. Her ligger det en omstillingsbombe, sa han. For tiden kartlegger for øvrig Difi hva som skal til for at ledere i det offentlige i større grad skal kunne tenke på anskaffelser strategisk. Eventuelle tiltak er ventet neste år. Vi må, understreket Sutorius, bli flinkere til å tenke på anskaffelser som et strategisk omstillingsverktøy – til å utnytte den strategiske muligheten som ligger i anskaffelser. Slike strategisk tenkning må inn hos toppledelsen og inn i ledermøter. Innkjøp må brukes som strategisk virkemiddel.

Bli den første til å kommentere på "Sterkt budskap til ledere i det offentlige: Anskaffelser er ditt ansvar!"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.