Stor etterspørsel – Difi kommer med miljøveiledning i 2018

Anbud365: Stor etterspørsel - Difi kommer med miljøveiledning i 2018– Innkjøpere besitter ikke nødvendigvis detaljkunnskap om hva de viktigste miljøhensynene er ved alle typer innkjøp, og den nye regelendringen kan derfor gjøre det enklere for innkjøper å stille miljøkrav. Men vi ser at anvendelse av miljømerker i kravspesifikasjoner også kan by på ulike utfordringer, sier Marit Holter-Sørensen, seksjonssjef i avdeling for offentlige anskaffelser i Difi.

Skriv ut artikkelen

– Vi opplever et stort behov for standardisert veiledning om hvordan leverandørene kan dokumentere sin miljøprestasjon og hvordan merkeordninger kan brukes i offentlige anskaffelser. Difis veiledning om dette vil være klar senest i januar 2018, sier seksjonssjef i avdeling for offentlige anskaffelser i Difi, Marit Holter-Sørensen.

I saken «Miljømerke Svanen utfordres, leverandører satser på egen miljødeklarasjon», publisert på Anbud360.no torsdag 2. november, etterspørres veiledning om hvordan miljøhensyn kan tas og hvordan miljømerker kan brukes i offentlige anskaffelser.

Kan bruke miljømerker 

Det nye regelverket for offentlige anskaffelser åpner for å ivareta miljøhensyn i innkjøp ved å stille krav til miljøegenskaper og også å kreve et bestemt miljømerke, som for eksempel Svanen eller EU-Blomsten. Der innkjøperen krever et bestemt miljømerke overlater han eller hun til den valgte merkeordningen å definere miljø egenskapene for produktet eller tjenesten.

– Det kommer ikke som en overraskelse på oss at den praktiske gjennomføringen av nytt regelverket bringer fram uventede problemstillinger som vi må ta høyde for underveis. Dette er viktig erfaring for oss å ta med oss i utviklingen av ny veiledning knyttet til nytt anskaffelsesregelverk.

– Innkjøpere besitter ikke nødvendigvis detaljkunnskap om hva de viktigste miljøhensynene er ved alle typer innkjøp, og den nye regelendringen kan derfor gjøre det enklere for innkjøper å stille miljøkrav. Men vi ser at anvendelse av miljømerker i kravspesifikasjoner også kan by på ulike utfordringer, sier Holter-Sørensen.

Målet med å stille miljøkrav i offentlige anskaffelser er å redusere skadelig miljøpåvirkning og fremme klimavennlige løsninger.

Arbeider på flere områder 

I tillegg til veiledning om hvordan miljøegenskaper kan dokumenteres og hvordan merkeordninger kan brukes er Difi i disse dager i ferd med å ferdigstille tre nye sett med miljøkriterier, ett innenfor transport og to innenfor bygg. Bygg og transport er de mest kostnadsdrivende innkjøpskategoriene i offentlig sektor og står også for det største klimafotavtrykket. Arbeidet utvides til å gjelde flere sentrale innkjøpskategorier til neste år.

For enkelte bransjer kan miljømerker være en tilstrekkelig måte å dokumentere redusert miljøbelastning på. I andre bransjer vil Environmental Product Declaration (EPD), produktets garanti eller energiforbruk gjennom levetiden være vel så avgjørende.  Og i noen bransjer brukes forskjellig type dokumentasjon; som miljøledelsessystem, 3. parts sertifiserte merkeordninger eller EPDer.

Miljøvennlig og konkurransefremmende 

– Dette kan likevel være vanskelig å sette seg inn i, og vi oppfordrer leverandører til å være tydelige på hvilken miljødokumentasjon de mener er relevant, sier Holter-Sørensen.

Bli den første til å kommentere på "Stor etterspørsel – Difi kommer med miljøveiledning i 2018"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.