Stor mangel på dokumentasjon av effekten av offentlig-privat samarbeid

Anbud365: Stor mangel på dokumentasjon av effekten av offentlig-privat samarbeidProfessor Ole Helby Petersen og lektor, ph.d. Lena Brogaard er henholdsvis senterleder og visesenterleder ved Center for forskning i offentlig-privat samspil (COPS) på Roskilde universitet. Sammen er de kommet med en bok om offentlig-privat samspill.

Skriv ut artikkelen

Gjennom mange år har det offentlige-private samarbeidet vært et underprioritert område i Danmark.  Ikke minst mangler undersøkelser og dokumentasjon av hvilken effekt det offentlige-private samarbeidet egentlig har. Det er svært stort behov for å måle effektene enda bedre, fremhever professor Ole Helby Petersen i forbindelse med lansering av en ny bok om offentlig-privat samspill. Det er f.eks. overraskende dårlig dokumentasjon av servicekvaliteten når den offentlige servicen konkurranseutsettes til private.

Professor Ole Helby Petersen og lektor, ph.d. Lena Brogaard er henholdsvis senterleder og visesenterleder ved Center for forskning i offentlig-privat samspil (COPS) på Roskilde universitet. Sammen har de nylig gitt ut boken «Offentligt-privat samspil: En introduktion til centrale teorier, modeller og erfaringer».

Helby Petersen har forsket på offentlig-privat samspill i 15 år og sier i et oppslag på coi.dk at han i løpet av denne tiden har lagt merke til en vesentlig utvikling på området. Partene er, slår han fast, generelt blitt bedre til å definere de forskjellige typer samarbeid som er relevante i de forskjellige situasjonene. I stedet for bare å snakke om innkjøp eller konkurranseutsetting, snakker man også om andre typer partnerskap i dag.

Underprioritert område

Gjennom mange år har det offentlige-private samarbeidet vært et underprioritert område i den offentlige og politiske debatt i Danmark og i dansk forskning.

Selv om den danske anskaffelsesloven er endret, gir den fortsatt utfordringer for samarbeid mellom innovasjonspartnere. Det kan stadig vise seg å være vanskelig for både bedrifter og offentlige virksomheter å samarbeide om innovasjon innenfor de anskaffelsesrettslige rammene. Noen partnerskap setter barrierer i form av risikovillighet og innovasjonshøyde, sier Lena Brogaard.

Undersøkelser og dokumentasjon

Et annet poeng som er diskutert er de manglende undersøkelser og dokumentasjon av hvilken effekt det offentlige-private samarbeidet egentlig har. Det er svært stort behov for å måle effektene enda bedre. Det er f.eks. overraskende dårlig dokumentasjon av servicekvaliteten når den offentlige servicen konkurranseutsettes til private. Det er gjort svært lite både dansk og internasjonal forskning på området, konstaterer Helby Petersen.

De to forfatterne legger i boken frem tre fremtidsscenarier. I det ene blir samarbeidet en ideologisk kampplass mellom venstre- og høyrefløyen om størrelsen på stat og marked. I det andre kommer den offentlige sektoren i stigende grad til å mangle kompetanse og ekspertise til å håndtere kontrakter og leverandøravtaler og dermed muligheten til å være en kvalifisert samarbeidspartner.

Samspill krever nye ressurser

Også et tredje scenario er med – der innser politikere og ledere i det offentlige at det voksende samspillet med den private sektoren krever nye ressurser og kompetanse og setter i verk en oppgradering på området.

Selv tror forfatterne at det vil variere på tvers av offentlige myndigheter. Noen vil bevege seg inn på en mer kompetent rolle, mens andre nok vil forsømme det og komme i en situasjon hvor de har en rekke leverandørrelasjoner, men har ikke kompetanse til å styre det ordentlig.

Bli den første til å kommentere på "Stor mangel på dokumentasjon av effekten av offentlig-privat samarbeid"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.