Større fokus på sikkerhet i anskaffelser – nå kommer svaret på hvordan

Anbud365: Større fokus på sikkerhet i anskaffelser - nå kommer svaret på hvordanVeilederen viser sammenhenger mellom sikkerhetsloven og anskaffelsesregelverket og skal peke på hvordan det offentlige kan ta hensyn til sikkerhet i sine innkjøp, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Skriv ut artikkelen

I mange anskaffelser er det betydelige risiko- og sikkerhetsaspekter som det offentlige må ta hensyn til når de kjøper noe i det private markedet. Nå kommer veiledningen som hjelper deg med dette. Veilederen har som mål å synliggjøre handlingsrommet i anskaffelsesregelverket, og gjennom dette hvordan offentlige oppdragsgivere kan ivareta norske sikkerhetsinteresser når de gjør innkjøp. Du finner veilederen på nettsiden til Nærings- og fiskeridepartementet.

-Vi kommer i dag med en veileder om hvordan vi skal ivareta sikkerhet i offentlige anskaffelser. Veilederen viser sammenhenger mellom sikkerhetsloven og anskaffelsesregelverket og skal peke på hvordan det offentlige kan ta hensyn til sikkerhet i sine innkjøp, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

-Veilederen er et ledd i regjeringens sikkerhetsarbeid. Vi må se sikkerhet og anskaffelser i sammenheng, og regjeringen innførte i januar i år en ny sikkerhetslov der et av kapitlene omhandler sikkerhetsgraderte anskaffelser nettopp for at vi skal bli flinkere til dette, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Synliggjør handlingsrommet 

Veilederen har som mål å synliggjøre handlingsrommet i anskaffelsesregelverket, og gjennom dette hvordan offentlige oppdragsgivere kan ivareta norske sikkerhetsinteresser når de gjør innkjøp. Den nye veilederen har derfor også en omtale av hvordan offentlige oppdragsgivere kan ivareta sikkerhet i anskaffelser som ikke faller inn under sikkerhetsloven, men hvor sikkerhet likevel er et sentralt element. I tillegg gir veilederen informasjon om risikovurderinger i forkant av anskaffelsen, og hvordan oppdragsgiverne kan gå frem for å gjennomføre slik risikovurderinger.

– Disse reglene er ikke nødvendigvis lett å forholde seg til når man gjør en slik anskaffelse for første gang. Samtidig er dette viktige regler, som oppdragsgiverne må kunne når de skal gjøre anskaffelser der sikkerhetsloven er relevant, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

  • Under følger to eksempler på når regelverkene må ses i sammenheng:

Eksempel 1:

Politiet skal kjøpe kryptert radioutstyr. I forbindelse med anskaffelsen kan leverandøren få tilgang til sikkerhetsgradert informasjon. Denne anskaffelsen må følge både prosedyrereglene i forskrift om forsvars- og sikkerhetsanskaffelser og krav til sikkerhet i sikkerhetsloven.

Eksempel 2:

En kommune skal anskaffe alarmtjenester til et vannverk. Vannverket er identifisert som skjermingsverdig objekt eller infrastruktur etter sikkerhetsloven. Leverandøren vil fra sine egne datasystemer få elektronisk tilgang til overvåkningsbilder fra vannverket og få mulighet til å skru av alarmen i oppdragsgivers lokaler. Denne anskaffelsen vil følge prosedyrereglene i forskrift om innkjøp i forsyningssektorene, samtidig som krav etter sikkerhetsloven vil komme til anvendelse

Bli den første til å kommentere på "Større fokus på sikkerhet i anskaffelser – nå kommer svaret på hvordan"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.