Svindelrisiko: Kontroll med anskaffelser og leverandører viktig «alarmknapp»

Anbud365: Svindelrisiko: Kontroll med anskaffelser og leverandører viktig «alarmknapp»Beskyttelsestiltak handler om kompetanse og kunnskap om hvordan svindel skjer og hva som skal til for å beskytte kommunen mot slike uønskede hendelser. Manglende kunnskap om risikoen, øker sannsynligheten for å bli utsatt for svindel, skriver advokat Erling Grimstad, Advokatfirmaet Erling Grimstad AS, i Kommunerevisoren. (Printscreen fra et arrangement ved fjorårets Arendalsuke).

Skriv ut artikkelen

For å oppdage misligheter, svindel og andre former for økonomisk kriminalitet må kommunen ha kunnskap om trusler og de kriminelles fremgangsmåter. Det understreker advokat Erling Grimstad, Advokatfirmaet Erling Grimstad AS, i en artikkel der han trekker frem «alarmknapper»: Risikovurderinger vil gjøre kommunen i stand til å identifisere indikatorer som slår alarm dersom noen forsøker seg. Kontroll med betaling av fakturaer i økonomisystemet er et område der riktig oppsett av alarmer vil slå ut, kontroll med anskaffelser og leverandører et annet.

Det er i en artikkel i fagbladet Kommunerevisoren, utgitt av Norges Kommunerevisorforbund (NKRF), at advokat Grimstad skriver om risikoen for at kommuner utsettes for svindel.

Sammen med Inyett AS utførte hans advokatfirma en undersøkelse med bistand fra Opinion i mai 2020. Undersøkelsen gjaldt risikoen for misligheter, svindel og andre former for økonomisk kriminalitet i kommuner og fylkeskommuner her i landet.

Til sammen 101 respondenter ble intervjuet. Respondentene var personer på øverste administrative nivå, dvs. rådmenn, kommunaldirektører eller personer på økonomisjefnivå.

Funn i undersøkelsen

Undersøkelsen viser blant annet dette:

  • Nær 50% av kommunene hadde vært utsatt for svindelforsøk i 2019.
  • Over halvparten av kommunene mangler program for å forebygge økonomisk kriminalitet og misligheter.
  • 1/3 av kommunene har ikke kartlagt risikoen for økonomisk kriminalitet eller misligheter.
  • Kun 1 av 4 har utarbeidet indikatorer for å identifisere om økonomisk kriminalitet/misligheter skjer i kommunen.
  • Kun halvparten av mistankene om økonomisk kriminalitet/misligheter er politianmeldt.

Resultatet av undersøkelsen viser at det er høy risiko for at kommuner og fylkeskommuner ikke oppdager tap som følge av misligheter, svindel eller andre former for økonomisk kriminalitet, konstaterer Grimstad i artikkelen. Undersøkelsen viser at det er risiko for at midler som skulle vært brukt på kommunale oppgaver som barnehager, skoler og helse, går tapt som følge av svindel mot både kommuner og fylkeskommuner.

Kunnskap og varsling

– Uten kunnskap om hvilke fremgangsmåter svindlerne benytter, kan det være vanskelig å stanse slike forsøk, heter det i artikkelen. Men slike hendelser fører til at feil mottaker mottar oppgjør. Derfor vil den parten som ikke mottar betaling, varsle kommunen og gjøre oppmerksom på det.

Grimstad slår fast at for å oppdage misligheter, svindel og andre former for økonomisk kriminalitet må kommunen ha kunnskap om trusler og de kriminelles fremgangsmåter. Risikovurderinger vil gjøre kommunen i stand til å identifisere indikatorer som slår ut som alarmer dersom noen forsøker seg. Kontroll med betaling av fakturaer i økonomisystemet er bare én av mange måter å sette opp slike alarmer på. Kontroll med anskaffelser og leverandører til kommunen er et annet områder der riktig oppsett av alarmer vil slå ut dersom det er risiko for misligheter.

Bli den første til å kommentere på "Svindelrisiko: Kontroll med anskaffelser og leverandører viktig «alarmknapp»"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.