Tallet på frivillige kunngjøringer under nasjonal terskelverdi på vei opp

nbud365: Tallet på frivillige kunngjøringer under nasjonal terskelverdi på vei opp

Skriv ut artikkelen

De første offisielle kunngjøringstallene fra Doffin for 2018 foreligger, og de viser at tallet på frivillige kunngjøringer er opp nær 25% i forhold til perioden januar-april i fjor. Også antall kunngjøringer over EU/EØS-terskelverdien er opp, mens nasjonale kunngjøringer etter del II er en smule ned fra første kvartal i fjor. I tallet på frivillige kunngjøringer er bare selve kunngjøringen om konkurranse med, ikke alle andre frivillige kunngjøringsmuligheter.

De ferske tallene viser at antallet nasjonale kunngjøringer er gått noe ned i de fire frøste månedene av året – fra 2078 i 2017 til 2045 i år. Det gjelder kontrakter med en anslått verdi på minst 1,3 millioner kroner ekskl. mva., men som ikke overstiger EØS-terskelverdiene i § 5-3 første ledd, unntatt kontrakter om helse- og sosialtjenester. I tillegg gjelder det kontrakter om særlige tjenester med en anslått verdi på minst 1,3 millioner kroner ekskl. mva. (skjema 52/kunngjøring av konkurranse ette del II).

Når det gjelder de frivillige kunngjøringene er de opp fra 456 i perioden januar – april 2017 til 570 i år. Det er frivillige kunngjøringer etter del I (skjema 102).

TED-kunngjøringer

For kunngjøringer i TED er det også en oppgang – fra 2802 i de fire første månedene i 2017 til 3208 i tilsvarende periode i år.

Hvis man ser på de enkelte månedstallene, er økningen for januar 25%, februar 6% og april 16%. Mars viste en nedgang på 3%. Mye av forklaringen er nok at påsken i år for det meste falt i mars.

Hva som forklarer veksten i tallet på kunngjøringer, kan være mange forhold. Det kan være noe med avtalesyklus, det vil si at flere avtaler fornyes i årets frøste kvartal enn i tilsvarende i fjor fordi avtaleperioden er ute. Det kan være konjunkturelt, dvs. at virksomheten har fått mer penger å kjøpe for. Generelt er det imidlertid alltid slik at man setter i gang viktige anskaffelser i begynnelsen av året når man har fått budsjettmidler til det.

Forhøyet terskelverdi

Et spesielt forhold er det at de fire første måneden i fjor var de fire første under det nye anskaffelsesregimet, der terskelverdien var blitt betydelig hevet. I lys av veksten i tallene for frivillige kunngjøringer i denne perioden i år kan man håpe at interesse blant innkjøpere til å bruke kunngjøringsinstituttet i den frivillige sonen er på vei opp.

Det må dessuten tas hensyn til at tallene for de aktuelle månedene bare omfatter kunngjøringer etter de nevnte skjemaene. Også annet kan kunngjøres frivillig, f.eks. frivillige kunngjøringer av konkurranseresultat. Ca 680 kontrakter (av totalt 2 424) som ble kunngjort i en EØS-kunngjøring i 2017, hadde oppgitt en kontraktsverdi som var på 1 300 000 kroner eller lavere.

Nedgang fra 2016 til 2017

Sammenliknet med 2016 viste kunngjøringsstatistikken for 2017 en nedgang på 19%. På grunn av hevingen av den nasjonale terskelverdien er imidlertid de enkelte tallene vanskelig å sammenlikne – bortsett fra TED og bruttotallene. Selvsagt kan man gjennomgå kunngjøringen for f.eks. 2016 og separere ut de som hadde en verdi mellom gammel og ny terskelverdi. Da hadde man et tall å sammenlikne 2017-tallene med – men likevel blir det feil, fordi det altså før 2017 var kunngjøringsplikt over 500 000 kroner.

Det er først nå når 2018-tallene begynner å komme, man kan peke på en trend i kjølvannet av terskelverdi-hevingen.

Bli den første til å kommentere på "Tallet på frivillige kunngjøringer under nasjonal terskelverdi på vei opp"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.