Tapte forsvarsoppdrag: – Vi gjorde en generaltabbe, sier bedriftssjefen

Anbud365: Tapte forsvarsoppdrag - Vi gjorde en generaltabbe, sier bedriftssjefenOle Mathis Sara Nedrejord, daglig leder og styreleder i Sara Duodji AS, her med produkter som bedriften leverer (foto: Privat).

Skriv ut artikkelen

Den lille Karasjok-bedriften begikk en generaltabbe, slik den selv ser det, og tapte et uhyre viktig oppdrag for Forsvaret. I iveren etter å profesjonalisere seg, etablerte man seg som et AS og slettet fortiden som enkeltpersonforetak i Brønnøysundregistrene. Dermed forsvant også alle regnskapstall for de siste tre år, noe som er et krav for å kunne levere til Forsvaret. Enden på visa ble avvisning. Kontrakten fikk i stedet en leverandør som henter produktene sine i Mongolia, nær 7 700 km unna, transportert hovedsakelig gjennom Russland.

Så vel iFinnmark som Sagat har omtalt denne historien.

Det var på Troms og Finnmark fylkeskommunes og Sápmi næringshages samling for bedrifter som ønsker å levere til Forsvaret, historien kom frem. Daglig leder og styreleder Ole Mathis Sara Nedrejord fortalte den selv.

Bedriften Sara Duodji AS har i over 20 år holdt norske soldaters føtter varme. Leveransene av bjørkeneversåler og ullkartanker til Forsvaret har vært god butikk for den lille bedriften i Karasjok. Arbeidstakerne er i hovedsak kvinner tilknyttet reindrifta, og arbeidstida har vært spesialtilpasset de ansattes behov for å bidra der ved behov.

Ville profesjonalisere seg

I forbindelse med en ny anbudskonkurranse i 2022 ønsket Sara Duodji å profesjonalisere seg, og som et ledd i dette nyregistrerte de foretaket som et AS. Alle ansatte og verdier, inklusive kontrakten de hadde med Forsvaret frem til september 2022, ble med inn i det nye AS-et. Enkeltpersonforetaket ble slettet fra Brønnøysundregistrene.

Omgjøringen fikk som konsekvens at det blant annet ikke fantes regnskapstall for de siste tre år, noe som er et krav for å kunne levere til Forsvaret. Dermed mottok Sara Duodji AS et brev der budskapet var at det innleverte anbudet deres var avvist.

Et stort sjokk

Meldingen kom som et stort sjokk, sier Nedrejord: – Vi var i god tro om at alt var i orden. Generaltabben var at vi slettet enkeltpersonforetaket. I og med at anbudet på leveranse til Forsvaret ble tapt, forsøker bedriften nå å omstille seg og å finne nye markeder. De har måttet ty til permitteringer.

Han forteller til iFinnmark at en av de andre konkurrentene, en bedrift i Birtavarre i Troms, hadde gjort akkurat det samme. Den siste av de tre som hadde levert anbud får produktene sine produsert i Mongolia. De fikk oppdraget med å levere til Forsvaret.

Fra Mongolia

– For min del og for vår del synes jeg det er rart. Det hausses jo opp at det er distriktenes tur. Ikke til forkleinelse for noen, og en anbudskonkurranse er en anbudskonkurranse, men for vår del var det utrolig kjipt. Vi mener jo at vi ble avvist på feil grunnlag, men klagen vår ble avvist, opplyser Nedrejord til iFinnmark, som også spurte ham om han føler at Forsvaret bidrar til beredskap ved å ta inn produkter fra Mongolia.

Nedrejord svarer ved å stille gjenspørsmål: Hva hadde skjedd om det eksempelvis kommer til en situasjon midtvinters der Forsvaret trenger leveranser som produsenten har på lager? Det er forskjell på om lageret er i Indre Finnmark eller i Mongolia.

Mongolia er nabo til Russland i nord, og til Kina i sør. Kjøreavstanden til hovedstaden Ulan Bator er ifølge Google Maps på nær 7.700 kilometer, hovedsakelig gjennom Russland.

Handler om beredskap

– Jeg har ikke noe imot den bedriften som fikk oppdraget. Men jeg synes at når muligheten til å ta leveranser fra lokale bedrifter er der, så må man bruke dem. Det handler om beredskap, jo kortere tid det tar jo bedre, mener Ole Mathis Sara Nedrejord, daglig leder og styreleder i Sara Duodji AS.

1 kommentar på "Tapte forsvarsoppdrag: – Vi gjorde en generaltabbe, sier bedriftssjefen"

  1. Hvorfor kunne de ikke levere årsregnskap fra det nedlagte selskapet, med dokumentasjon fra revisor om at selskapet er gjort om til AS og at midlene over overført? Utrolig strengt og helt unødvendig av oppdragsgiver å ikke kunne åpne for dette. (og kanskje en feilaktig avvisning?)

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.