Tar grep etter påstander om mangelfull etterlevelse av kontraktsvilkår

Anbud365: Tar grep etter påstander om mangelfull etterlevelse av kontraktsvilkårKNM «Helge Ingstad» kom tilbake til Haakonsvern orlogsstasjon søndag 3. mars 2019. Det var tema i Stortinget om arbeidet med å tette skroget på fregatten hadde ført til at flere arbeidere jobbet mer enn det som er tillatt (foto: Bendik Skogli, Forsvaret).

Skriv ut artikkelen

Hva vil statsråden gjøre for å sikre ryddige arbeidsforhold hos Forsvarets underleverandører var det skriftlige spørsmålet som forsvarsminister Frank Bakke-Jensen nylig ble utfordret på. Det gjaldt ulykkesfregatten Helge Ingstad, der flere arbeidere, ifølge spørsmålet, jobbet mer enn det som er tillatt. Dette ville statsråden ta opp med Forsvarets logistikkorganisasjon for å forsikre seg om at leverandørene opptrer i samsvar med bestemmelsene.

Stortingsrepresentanten bak spørsmålet, Eigil Knutsen (A), pekte på at i arbeidet med å tette skroget på fregatten har flere arbeidere jobbet mer enn det som er tillatt. Bergens Tidende har dokumentasjon på at enkelte har jobbet elleve timer om dagen, seks dager i uken. Kilder forteller at flere arbeidere har jobbet sju dager i uken, til sammen 77 timer, som er langt over maksgrensen på 54 timer i Arbeidsmiljøloven.

Forsvarssektoren er allerede underlagt et strengt regelverk for hvordan anskaffelser skal gjennomføres. – I enhver anskaffelse over EØS-terskelverdiene skal det fremgå av kontraktsvilkårene at leverandøren og underleverandører skal opptre i samsvar med grunnleggende krav til etisk handel og sosialt ansvar, konstaterte forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Særlige forhold som fremheves i regelverket er krav til etterlevelse av lønns- og arbeidstidsbestemmelser.

Relevante forhold

Han minnet om at det også fremgår av det samme regelverket at arbeidsretten og arbeidslovgivningen der produksjonen finner sted skal etterleves. Av særlig relevante forhold fremheves lønns- og arbeidstidsbestemmelser, helse, miljø og sikkerhet, lovfestede forsikringer og sosiale ordninger, samt regulære ansettelsesforhold, inklusive arbeidskontrakter.

– Dette er en problemstilling jeg tar på det største alvor, et alvor og en forståelse som også skal identifiseres hos anskaffende myndighet, understreket statsråden i sitt svar til Stortinget. Jeg vi forsikre meg om at denne myndighet, som i dette tilfellet er Forsvarets logistikkorganisasjon, følger opp at leverandørene opptrer i samsvar med de nevnte bestemmelser. Det er anskaffelsesmyndigheten selv som må vurdere hvilke sanksjonsmidler som eventuelt skal benyttes ved brudd på de ovenfor nevnte bestemmelser, samt vurdere hvilke tiltak som er nødvendig for å følge opp at leverandører og underleverandører opptrer i samsvar med de ovenfor nevnte bestemmelser.

Bli den første til å kommentere på "Tar grep etter påstander om mangelfull etterlevelse av kontraktsvilkår"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.