Tar regjeringen grep for mindre leverandører i anskaffelsesmeldingen?

Anbud365: Tar regjeringen grep for mindre leverandører i anskaffelsesmeldingenI dag, 10. april, legges stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser frem. Artikkelforfatteren benytter anledningen til å minne om anmodninger fra nåværende kommunalminister Monica Mæland fra den tid hun var næringsminister.

Skriv ut artikkelen

Av Anita Sundal, leder arbeidslivs- og næringspolitikk i Virke

Den lenge bebudede stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser presenteres 10. april. Hovedorganisasjonen Virke organiserer svært mange virksomheter innen tjenesteytende næringer som deltar i eller ønsker å delta i offentlige anbudskonkurranser. Vi er opptatt av at disse får muligheten til å delta i konkurranser på lik linje med store leverandører.

Ble Mæland hørt?

Kommunalminister Monica Mæland var tidligere næringsminister, og ansvarlig for offentlige anskaffelser. Hun ba den gangen offentlige innkjøpere om å gjøre seg kjent med markedet og ikke stille strengere krav til leverandører enn nødvendig, gjøre anskaffelser kjent, vurdere å dele anskaffelser opp i delkontrakter og å benytte kontrakter som er balanserte – gjerne i form av standardavtaler. Virke mener det er naturlig at meldingen redegjør for oppfølgingen av statsrådens anmodninger og – ikke minst – hvilke resultater det har gitt. Virkes inntrykk er dessverre at det ikke er store endringer i praksis. Og ble Mæland ikke hørt av kommunene som næringsminister, bør hun gjenta oppfordringen. Kanskje blir hun hørt som kommunenes egen statsråd?

Har sentralisering en pris?

Erfaringer fra medlemsbedrifter i Virke viser at Statens innkjøpssenters strategi har slått negativt ut for mindre leverandører. Et eksempel er Forbruksmateriell-avtalen, der profilartikler kun ble lagt inn som en opsjon uten mulighet for deltilbud. Aktører som kun tilbyr profilartikler, som typisk er små og mellomstore virksomheter, var dermed i praksis avskåret fra å delta på selvstendig grunnlag. SMB-bedrifter må dermed inngå som underleverandør i et anbudssamarbeid med større leverandører dersom de skal delta i slike konkurranser, noe som setter disse virksomhetene i en lite gunstig markedsposisjon. Virkes forventning er at slike utfordringer tydelig adresseres i Stortingsmeldingen. Offentlige anskaffelser er et strategisk virkemiddel. Uten gode offentlige anskaffelser får vi ikke den innovasjonen og gründerskapet, de klimatiltakene eller de tiltakene mot arbeidslivskriminalitet som samfunnet behøver, sa nåværende statsråd Røe Isaksen på fjorårets Anskaffelseskonferanse.

Virke mener at norsk offentlig sektors innkjøp på rundt 500 mrd. kroner i året representerer en fantastisk mulighet for omstilling, noe alle er enige om behovet for. Å lykkes med en slik omstilling forutsetter en offentlig anskaffelsespolitikk som nyttiggjør seg innovasjon og verdiskaping i hele norsk næringslivet, ikke bare de aller største og allerede dominerende aktørene.

Bli den første til å kommentere på "Tar regjeringen grep for mindre leverandører i anskaffelsesmeldingen?"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.