To av tre bruker lite markedsdialog for å finne klimaløsninger ved offentlige innkjøp

Anbud365: To av tre bruker lite markedsdialog for å finne klima-løsninger ved offentlige innkjøpEnnå et stykke igjen til at den samlede offentlige innkjøpsmakten brukes til å nå klima- og miljømål, viser undersøkelse. For klima- og miljøminister Ola Elvestuen og regjeringen er bruk av offentlige anskaffelser ett av de verktøy som skal nå de mål Norge har forpliktet seg på (foto: Bjørn H. Stuedal/Klima- og miljødepartementet).

Skriv ut artikkelen

To av tre av de spurte i kommuner, fylkeskommuner og statlige virksomheter svarer i en undersøkelse at miljøkrav i anskaffelser er fordyrende. Samtidig svarer over halvparten at miljøkrav i stor eller svært stor grad er vanskelig og tidkrevende. Dessuten fremgår det av svarene at nær to av tre i liten eller svært liten grad gjennomfører dialog med markedet om mulige klimavennlige løsninger. Godt over halvparten svarer at virksomheten i liten eller svært liten grad har miljø som del av kontraktsoppfølgingen.

Rambøll Management Consulting har, på oppdrag fra Difi, undersøkt klima og miljø i anskaffelser i kommune, fylkeskommune og stat. Resultatene fra 151 virksomheter viser at fylkeskommunene generelt sett gjør det bedre enn kommunene og statlige virksomheter. Her er noen av resultatene fra undersøkelsen:

 • 87 % svarer at miljøkrav i anskaffelser er viktig for samfunnet i stor eller svært stor grad.
 • 52 % svarer at virksomheten deres har klima- eller miljømål på overordnet nivå. 40 % svarer at de ikke har det.
 • De fleste mener ikke miljøkrav i stor eller svært stor grad er vesentlig fordyrende i anskaffelser, men 27 % svarer at miljøkrav i anskaffelser er fordyrende i stor eller svært stor grad. Andelen som svarer «i noe grad» er på 41 %.
 • Over to tredjedeler svarer at miljøkrav i anskaffelser fremmer grønn omstilling i stor eller svært stor grad.
 • 54 % svarer at miljøkrav i anskaffelser er vanskelig i stor eller svært stor grad, bare 2 % svarer «i svært liten grad» på dette spørsmålet. 53 % svarer at miljøkrav i anskaffelser er tidkrevende i stor eller svært stor grad, mens 3 % svarer at miljøkrav i anskaffelser er tidkrevende i stor eller svært stor grad.
 • 73 % svarer at miljøkrav i anskaffelser er viktig for virksomhetens omdømme i stor eller svært stor grad og bare 2 % svarer «i svært liten grad» på dette spørsmålet.
 • 49 % svarer at miljøkrav i anskaffelser fremmer innovasjon i stor eller svært stor grad. Bare 1 % svarer «i svært liten grad» på dette spørsmålet.
 • 89 % svarer at virksomheten deres ikke har egne medarbeidere som jobber med miljø i anskaffelser, mens andelen som svarer ja er på bare 9 %
 • 55 % svarer at virksomheten har rutiner for å vurdere miljøbelastning i anskaffelser i liten eller svært liten grad – andelen som svarer i stor eller svært stor grad er på 23 %.
 • 38 % svarer at virksomheten ikke gjør analyser av miljøbelastning for noen type anskaffelser. 18 % svarer at virksomheten gjør slike analyser for alle typer anskaffelser, mens 54 % svarer at virksomheten gjør analyser for utvalgte anskaffelser.
 • 64 % svarer at virksomheten i liten eller svært liten grad gjennomfører dialog med markedet om mulige klimavennlige løsninger. Ingen svarer «i svært stor grad» på dette spørsmålet.
 • 56 % svarer at virksomheten i liten eller svært liten grad har miljø som del av kontraktsoppfølgingen i sin virksomhet.
 • 64 % svarer at virksomheten i liten eller svært liten grad har kontrakter med mekanismer som sikrer at ny, miljøvennlig teknologi eller at nye miljøvennlige produkter fases inn i kontraktsperioden.

Bli den første til å kommentere på "To av tre bruker lite markedsdialog for å finne klimaløsninger ved offentlige innkjøp"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.