To flyttebyråer mistenkes for ulovlig anbudssamarbeid, kan få fem mill i gebyr

Anbud365: To flyttebyråer mistenkes for ulovliog anbudssamarbeid, kan få fem mill i gebyrDet er Konkurransetilsynets foreløpige vurdering at to norske flyttebyråer har brutt konkurranseloven i perioden mai 2019 til september 2021. På bildet, konkurransedirektør Tina Søreide (foto: Konkurransetilsynet).

Skriv ut artikkelen

To norske flyttebyråer risikerer gebyrer på til sammen nær 5 mill for ulovlig samarbeid, melder Konkurransetilsynet. Ulovlig anbudssamarbeid er noe Konkurransetilsynet ser svært alvorlig på, sier konkurransedirektør Tina Søreide i en pressemelding.

De varslede overtredelsesgebyrene er på 4 070 000 kroner og 840 000 kroner. Ulik størrelse på de to gebyrene skyldes ulikheter i omsetningen til foretakene som er involvert. Konkurransetilsynet gjennomførte bevissikring hos flyttebyråene i september 2021. Bakgrunnen var mistanke om ulovlig samarbeid.

Foretakene har hatt omfattende kontakt om konkrete fremtidige flytteoppdrag. De har på ulike måter informert hverandre om kundeforespørsler, fordelt oppdrag og samordnet pris og øvrige vilkår før levering av tilbud til kunde. Det er Konkurransetilsynets foreløpige vurdering at flyttebyråene har brutt konkurranseloven i perioden mai 2019 til september 2021.

Undergraver poenget

– Når man henter inn flere tilbud på en tjeneste, er hensikten å dra nytte av en konkurransemekanisme. Fiktive bud undergraver poenget med konkurranse. Tilliten til anbudskonkurranser må bevares for å sikre beste kombinasjon av pris og kvalitet for kjøper. Derfor er ulovlig anbudssamarbeid noe Konkurransetilsynet ser svært alvorlig på, sier konkurransedirektør Tina Søreide.

Markedet for flyttetjenester i Norge består av mange mindre aktører. Kundene er både privatpersoner, næringsdrivende og det offentlige.

Foreløpig

I denne saken er Konkurransetilsynets foreløpige oppfatning at kundene har blitt villedet til å tro at de har fått konkurrerende tilbud, mens de i realiteten har vært fiktive. Konkurranseloven gjelder i alle markeder, og det er viktig at også små og mellomstore bedrifter følger konkurransereglene, heter det.

Konkurransetilsynet understreker at vurderingene som presenteres i varselet er foreløpige, og at det ikke er truffet endelig vedtak i saken. Foretakene har frist frem til 13. juni 2024 for å gi sine kommentarer til varselet.

Bli den første til å kommentere på "To flyttebyråer mistenkes for ulovlig anbudssamarbeid, kan få fem mill i gebyr"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.