Trondheim tok miljøgrep etter revisjonsrapport – en serie tiltak rulles ut

Anbud365: Trondheim tok miljøgrep etter revisjonsrapport – en serie tiltak rulles ut- Kommunen ønsker å kartlegge hvordan vi kan gjenbruke byggematerialer. Kommunen vil også jobbe med å forbedre de interne rutinene for bestilling, slik at vi kan redusere unødig kjøring i byen med små ordrevolum, ifølge organisasjonsdirektør Elin Rognes Solbu i Trondheim kommune. Hun forteller om tiltak i kjølvannet av en revisjonsrapport.

Skriv ut artikkelen

Rådmannen i Trondheim tok grep i kjølvannet av en revisjonsrapport om miljøledelse og – krav: Miljørådgiver kom på plass. Felles krav for fossilfrie anleggsplasser er tatt i bruk. I økende grad brukes dialog med markedet for å komme frem til gode krav og kriterier for klima og miljø. En pilot på utslippsfri anleggsplass kan komme i gang i nær fremtid. – Miljø er i stadig økende grad inkludert som et kriterium, slår organisasjonsdirektør Elin Rognes Solbu i Trondheim kommune fast overfor Anbud365.

I rapporten fra Trondheim kommunerevisjon, «Miljøledelse i Trondheim kommune – miljøkrav i anskaffelsesprosesser (2019)» fremgår i rådmannens høringsuttalelse at:

«I arbeidet med denne rapporten har rådmannen i større grad blitt bevisst hvor skoen trykker, og har derfor iverksatt målrettede tiltak for å bedre situasjonen.» Så er spørsmålet hva de grepene som er iverksatt så langt har ført til – og om det også er andre tiltak som planlegges/er gjennomført.

Tiltak på plass

Organisasjonsdirektør Rognes Solbu opplyser at en miljørådgiver knyttet til anskaffelser er på plass:

– Miljørådgiveren og anskaffelsesnettverket bidrar til å samkjøre bruken av krav og kriterier for klima og miljø mellom kommunens anskaffelsesmiljø. Dette har bidratt til økt bruk av miljøkrav og kriterier ved å redusere terskelen for kommunens innkjøpsrådgivere. Kommunen ønsker videre å styrke sin kompetanse innen feltet og har sendt inn to søknader knyttet til Klimasats 2020.

Fossile anleggsplasser

Forslag til felles krav for fossilfrie anleggsplasser ble dessuten sendt ut på høring til markedet høsten 2019, og de første prosjektene tok i bruk disse kravene i desember 2019. – Har ikke tall på forekomst for bruk av dokumentasjon av produkters livssykluskostnad og miljøprestasjon, men dette er inkludert som en del av en pakke krav og kriterier som er utviklet for anleggsprosjekter i kommunen, forteller hun.

Kommunen ønsker dertil å få på plass en pilot på utslippsfri anleggsplass i nær fremtid. En «klimasatssøknad» om støtte til pilot på utslippsfri anleggsplass på Marinen ved Nidarosdomen er sendt.

  • Er det andre tiltak som er gjennomført?

– For å sikre kvaliteten på kommunens konkurranser benytter kommunen i økende grad dialog med markedet som et verktøy for å komme frem til gode krav og kriterier for klima, miljø og andre konkurranseaspekter. Kommunen har et generelt høyt fokus på kvalitet og ønsker å få solide produkter med lang levetid, poengterer organisasjonsdirektøren.

  • Planlagte tiltak?

– Kommunen ønsker å kartlegge hvordan vi kan gjenbruke byggematerialer, fremholder hun. Kommunen vil jobbe med å forbedre de interne rutinene for bestilling, slik at vi kan redusere unødig kjøring i byen med små ordrevolum. Miljø er i stadig økende grad inkludert som et kriterium. Det varierer imidlertid hvor høyt vektet kriteriet er mellom konkurranser. Dette er i stor grad avhengig av hva konkurransene gjelder og hvordan konkurransen er bygd opp med tanke på miljø, klima og kvalitet.

Bli den første til å kommentere på "Trondheim tok miljøgrep etter revisjonsrapport – en serie tiltak rulles ut"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.