Tror ikke på NHO/LO: Ikke økt arbeidslivskriminalitet med nye regler

Anbud365: Tror ikke på NHO/LO: Ikke økt arbeidslivskriminalitet med nye reglerDe fleste av tiltakene mot arbeidslivskriminalitet har egne terskelverdier som er satt og gjelder uavhengig av den nasjonale terskelverdien, sier statssekretær Lars Jacob Hiim (H) i Nærings- og fiskeridepartementet . Det gjelder begrensing i antall ledd i leverandørkjeden, krav til lærlinger og krav til lønns- og arbeidsvilkår.

Skriv ut artikkelen

Påstandene fra NHO og LO om at de nye, høyere terskelverdiene kan gi mer arbeidslivskriminalitet, tilbakevises av Nærings– og fiskeridepartementet (NFD). – Det tror jeg ikke vil være tilfelle, sier statssekretær Lars Jacob Hiim (H) i en kommentar til Anbud365. Han viser til en rekke bestemmelser i regelverket til bruk i kampen mot arbeidslivskriminalitet.

Det var i Dagsavisen i dag at adm. dir i NHO, Kristin Skogen Lund og LO–leder Gerd Kristiansen langer ut mot det nye regelverket for offentlige anskaffelser. De mener at regelverket kan gi mer arbeidslivskriminalitet og svekke konkurransen for små og mellomstore bedrifter. Kravet er en evaluering av regjeringen innen seks måneder. De to organisasjonene har sammen skrevet brev til Nærings– og fiskeridepartementet med den samme bekymringen.

Statssekretær Hiim (H) i NFD sier at kritikken mot det nåværende anskaffelsesregelverket har vært betydelig.

Fulgt opp Stortinget

– For de minste anskaffelsene ser vi at et omfattende regelverk ikke står i forhold til kostnadene. Da den nye anskaffelsesloven ble vedtatt ga et samlet Stortinget klar beskjed om at regjeringen bør heve den nasjonale terskelverdien, poengterer statssekretæren. Regjeringen har fulgt opp dette ved å heve terskelverdien til 1,1 millioner kroner. Den nasjonale terskelverdien har ikke vært justert siden 2005. En heving til 1,1 millioner kroner er derfor naturlig ut fra Stortingets ønske om økning og ut fra sammenhengen i regelverket for øvrig.

Hiim fremholder at endringen innebærer en stor forenkling for flere tusen anskaffelser hvert eneste år, og fortsetter:

– Jeg har merket meg at enkelte hevder at en økning av terskelverdien vil gi økt fare for arbeidslivskriminalitet. Det tror jeg ikke vil være tilfelle. Innkjøpene er fortsatt underlagt grunnleggende krav til konkurranse og likebehandling. Det offentlige må kunne dokumentere hvordan konkurransen er gjennomført. I tillegg skal oppdragsgivere fortsatt kreve skatteattest for anskaffelser som overstiger 500 000 kroner.

Egne terskelverdier for tiltak mot arbeidslivskriminalitet

I tillegg minner han om at de fleste av tiltakene mot arbeidslivskriminalitet har egne terskelverdier som er satt og gjelder uavhengig av den nasjonale terskelverdien. Det gjelder begrensing i antall ledd i leverandørkjeden, krav til lærlinger og krav til lønns- og arbeidsvilkår.

– Jeg har tillit til at offentlige oppdragsgivere ønsker å gjøre gode innkjøp, slik at de kan tilby innbyggerne gode tjenester, sier statssekretær Hiim. Det offentlige har begrenset med ressurser, og er opptatt av å bruke disse godt. Da må de innhente gode tilbud.

Bli den første til å kommentere på "Tror ikke på NHO/LO: Ikke økt arbeidslivskriminalitet med nye regler"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.