«Ukjent avtale»: Betalte ut hundretusener til leverandør med hemmelig regnskap

Anbud365: Ukjent avtale Betalte ut hundretusener til leverandør med hemmelig regnskapMolde kommune, her ved ordfører Torgeir Dahl, opplever avtaler som er blitt fornyet uten utlysning år etter år - men de som har sittet sentralt i kommunens administrasjon har oversett det.

Skriv ut artikkelen

I årevis betalte Molde kommune ut hundrevis av kroner til en leverandør med lukkede regnskaper, dvs. at det ikke var innsyn i dem. Det ble gjort ny avtale hvert år – år etter år, men uten noen form for konkurranseutsetting. Sentralt i kommunen visste man ikke om disse avtalene heller – inntil for nylig da lokalavisene kom over saken. En vekker, er karakteristikken som kommer fra kommunen.

Sunnmørsposten og Romsdal Budstikke har skrevet om denne saken.

Matombringingen, som Odd Fellow beskriver som en viktig inntektskilde for losjene i Molde, stammer fra 1990-tallet, ifølge avisen. Avtalen kom trolig til etter at sportsklubben Træff takket for seg. Da var jobben fortsatt liten, men behovet økende. En ansatt i helse og omsorg hadde kontakt med medlemmer i Odd Fellow, som mobiliserte folk.

Deretter har avtalen blitt «arvet» fra gamle til nye enhetsledere, men reforhandlet og fornyet en rekke ganger mellom partene. Årsaken til at avtalene med losjene gikk under radaren, er fordi de ble gjort av enhetene selv, og for lang tid tilbake, heter det. Protokollføring skjedde aldri.

Hundretusenvis av kroner

Avtalen med Odd Fellow ga i flere år utbetalinger på 500 000-600 000 inklusiv kjøregodtgjørelse. Lions Club Molde/Fannefjord får også godtgjørelse, men i mindre skala. Etter Romsdals Budstikkes oppslag begynte saken å rulle i kommunen. Avtalene har blitt fornyet uten utlysning år etter år, men de som har sittet sentralt har oversett det. Alarmklokkene burde ringt for lenge siden, heter det fra kommunen.

– Som innkjøpssjef fikk jeg vondt i magen av hvor store beløpene var, sier Dirk Lungwitz, innkjøpssjef i Molde kommune og leder for ROR-Innkjøp til avisen. ROR-Innkjøp er et innkjøpssamarbeid mellom kommunene Aukra, Molde og Rauma, hvor Molde kommune er vertskommune. I tillegg så deltar også Nordmøre og Romsdal brann og redning IKS i samarbeidet

Vært en vekker

Ordningen har åpenbart fungert godt, og kvaliteten vært bra, men at personer gjør frivillig arbeid, som et lag eller en forening mottar penger for, gir ikke fritak for reglene om offentlig anskaffelse. Og saken har vært en vekker for kommunen. Den viser, heter det, godt hvordan praktiske løsninger og gode intensjoner kan komme på kant med lovverket.

Romsdals Budstikke har tatt kontakt med advokat Marianne H. Dragsten for å høre hvordan Odd Fellow-avtalen står seg opp mot anskaffelsesreglene:

– Siden det er inngått avtaler hvert år og den årlige summen ligger på godt under 1,3 millioner, som er kunngjøringsgrensen, ville det ha vært tilstrekkelig at kommunen tok kontakt med tre-fire aktuelle tilbydere og avholdt konkurranse blant disse. Det er imidlertid i strid med regelverket å gi denne avtalen til Odd Fellow-ordenen uten konkurranse, er hennes dom.

Lukkede regnskaper

Innkjøpssjefen trekker fram at kravene til gjennomsiktighet for kommunale leverandører er skjerpet. Det gjør det ekstra problematisk å kjøpe fra organisasjoner med lukkede regnskap: – Dette er ikke vanlige leverandører. De er heller ikke ideelle organisasjoner. At losjene ikke har offentlige regnskap, gjør meg bekymret. Molde kommune har underskrevet på å aktivt arbeide mot hvitvasking, men når det ikke er innsyn, vet vi ikke hvor pengene havner, sier innkjøpssjef Dirk Lungwitz i Molde kommune til Romsdals Budstikke.

Bli den første til å kommentere på "«Ukjent avtale»: Betalte ut hundretusener til leverandør med hemmelig regnskap"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.