Undersøkelse: Press mot kommunetopper for omgåelse av bl.a. anskaffelsesreglene

Anbud365: Undersøkelse: Press mot kommunetopper for omgåelse av bl.a. anskaffelsesregleneResultatene av undersøkelsen fra Ipsos blir viktig for KS sitt arbeid med å støtte kommunene i deres forebyggende arbeid mot korrupsjon, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen, i en kommentar (foto: Johnny Syversen).

Skriv ut artikkelen

En av de mest vanlige formene for press toppledelsen i norske kommuner opplever, er forventning om omgåelse av regelverk, for eksempel knyttet til anskaffelser, ansettelser, offentlighet osv. 22 % av ledere og 31 % av kommunedirektører har opplevd dette. Det er signifikant flere kommunedirektører enn andre som har opplevd dette. På den annen side svarer 98% av kommunedirektørene at de mener deres kommune forholder seg profesjonelt til gjeldende anskaffelsesregelverk. Dette fremgår av resultatene av en Ipsos-undersøkelse.

Ipsos har på oppdrag for KS FoU gjennomført en nasjonal kartlegging om uetisk atferd og korrupsjon i kommunesektoren. Kartleggingen baserer seg på en web-basert spørreundersøkelse gjennomført fra 30. november 2021 til 24. januar 2022 blant ordførere og ledere i kommunesektoren. Det ble mottatt 1 525 svar. Rapporten består av tre deler: «Dagens situasjon», «Egne erfaringer» og «Etikkarbeid i kommunesektoren».

Et av spørsmålene er om de spurte er kjent med at folkevalgte/ansatte i kommunen/selskapet noen gang har opplevd noen nærmere definerte situasjoner. En av disse er «Forventning om omgåelse av regelverk for eksempelknyttet til anskaffelser, ansettelser, offentlighet osv.». Hver fjerde kommunedirektør svarer ja, mens snittet av ja-svarene ligger på 20%. Samme spørsmål gikk også til ordførere, der 17% svarte ja.

Selskapslederne

En av ti selskapsledere er kjent med at ansatte i deres selskap har opplevet situasjoner med forventning om å omgå regelverk for anskaffelse eller offentlighet.

De fleste som kjenner til slike situasjoner, har inntrykk av at disse skjer sjeldnere nå sammenliknet med tidligere. For forventninger om omgåelse av bl.a. anskaffelsesregelverket, svarer 55% sjeldnere, 20% like ofte, 6% oftere og 20% ønsker ikke å svare.

31% av kommunedirektørene

Når det gjelder press i retning av uetisk atferd eller korrupsjon, svarer 31% av kommunedirektørene at de har opplevet situasjoner med forventning om omgåelse av f.eks. anskaffelsesregelverket. Kommunedirektører har oftere opplevd de ulike situasjonene sammenlignet med gjennomsnittet og de andre målgruppene, heter det, og forskjellen er tydeligst for forventning om å omgå regelverk for anskaffelser og offentlighet. Samme prosentandel gjelder om kommunedirektørene har opplevet samme forventninger knyttet til å holde tilbake informasjon.

Signifikant flere selskapsledere i de største selskapene (over 200 ansatte) har opplevd situasjoner med forventning om omgåelse av regelverk knyttet til anskaffelser eller offentlighet (40 %) og tilbud om gaver, arrangementsdeltakelse eller reiser (33 %).

Bli den første til å kommentere på "Undersøkelse: Press mot kommunetopper for omgåelse av bl.a. anskaffelsesreglene"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.