Undersøkelse: Risikokapital og økte innkjøpskrav kritisk for grønn satsing

Anbud365: Undersøkelse Risikokapital og økte innkjøpskrav kritisk for grønn satsingInnspill fra gründere og små bedrifter, sammen med erfaringer og læring mellom partnerne, skal bidra til forbedrede rammebetingelser eller planer for grønn innovasjon i kommunen der små bedrifter kan bidra, sier prosjektleder for EU-prosjektet Green Start-Up Support (GRESS), Øyvind Laderud, i Kristiansand kommune.

Skriv ut artikkelen

Bedre tilgang til risikokapital og økte krav i offentlige innkjøp. Det må til for å styrke grønne satsinger i næringslivet. Det etterlyses også «grønne innkjøpsstrategier» i offentlige anskaffelser. Dette kom frem i en undersøkelse i Kristiansand og omegn. Oppstartsselskaper og mellomstore bedrifter var med i undersøkelsen, som ble gjennomført av et EU-prosjekt som Kristiansand kommune leder. Det internasjonale prosjektet har til hensikt å bidra til å bedre vilkårene for grønne satsinger.

EU-prosjektet Green Start-Up Support (GRESS) går over tre år og ledes av Kristiansand kommune. Foruten Kristiansand er disse med i prosjektet: Pireus i Hellas, Bologna i Italia, Vest-Pomerania i Polen og forretningsnettverket CleanTech i Bulgaria som har fokus på teknologi, innovasjon og bærekraft. Målet er å bedre innsikten i hva som kan styrke satsingen på miljøvennlige prosjekter og overlevelsesevnen til grønne satsinger.

En spørreundersøkelse i vår ble gjennomført blant oppstartsselskaper og mellomstore bedrifter i Kristiansand og omegn i forbindelse med.  Tilsvarende undersøkelse ble gjort i alle land som er med i prosjektet.

Samme behov ute i Europa også

Blant behovene som tydelig fremkom av undersøkelsen var bedre tilgang til risikokapital og krav i offentlige innkjøp, ifølge prosjektleder for GRESS, Øyvind Laderud På Kristiansand kommunes nettsider. Samme funnet ble også gjort i undersøkelsene i de andre fire europeiske byene i prosjektet. Behovet for å bedre tilgangen til risikokapital er viktig. Et stort flertall av de spurte sier at kostnaden ved å finne kapital til grønne investeringer er et klart hinder.

– Mangel på risikokapital har vært en utfordring i regionen over tid, og tilgang på risikokapital til grønne prosjekter har vært minst like vanskelig. Det er et tydelig behov for å arbeide for å øke tilgangen til risikokapital for start-ups, sier Laderud.

«Grønne innkjøpsstrategier»

Det etterlyses også «grønne innkjøpsstrategier» i offentlige anskaffelser, og krav som bidrar til å få fart på det grønne skiftet. Dette er i samsvar med satsingen som foregår i Business Region Kristiansand om flere klimavennlige innkjøp, heter det.

To av tre bedrifter som svarte, har gjort investeringer relatert til miljø i løpet av de tre siste årene. Det viktigste hinderet for videre investeringer i den grønne økonomien opplyses å være manglende etterspørsel i markedet. Få stiller konkrete klimakrav til underleverandører og det skaper utfordringer knyttet til innpass i markedene.

Øyvind Laderud peker på at det offentlige har stor innkjøpsmakt:

– Svarene vi har fått, underbygger at krav som settes i offentlige innkjøp kan bidra til en kritisk masse i etterspørsel av bærekraftige varer og tjenester som ellers kan være vanskelige å investere i. Innspill fra gründere og små bedrifter, sammen med erfaringer og læring mellom partnerne, skal bidra til forbedrede rammebetingelser eller planer for grønn innovasjon i kommunen der små bedrifter kan bidra.

Bli den første til å kommentere på "Undersøkelse: Risikokapital og økte innkjøpskrav kritisk for grønn satsing"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.