Utenriksministeren: Kommunale vedtak om boikott er lite tjenlige

Anbud365: Utenriksministeren Kommunale vedtak om boikott er lite tjenligeSå lenge kommunal anskaffelsesboikott retter seg mot varer og tjenester produsert i israelske bosetninger på okkupert palestinsk territorium, strider det ikke mot Norges internasjonale forpliktelser, ifølge utenriksminister Ine Eriksen Søreide (foto: Asgeir Spange Brekke, FD/DU).

Skriv ut artikkelen

Norsk utenrikspolitikk bør drives av regjeringen, ikke av kommuner og fylkeskommuner. Det slo utenriksminister Ine Eriksen Søreide fast i et svar på et spørsmål fra Stortinget, der hun fremhevet at regjeringen mener at kommunale vedtak om boikott er lite tjenlige. Bakgrunnen er en tendens til at Kommune-Norge, blant andre Viken fylkeskommune og Namsos kommune vedtar boikott-tiltak i sine anskaffelsesstrategier.

Vedtaket har vakt bekymring i Stortinget, og Frps Sylvi Listhaug ville vite hva utenriksministeren mente om slike vedtak, særskilt når det gjelder eventuelle konsekvenser for mulige anskaffelser fra Israel.

– Det er en fordel at Norge fremstår enhetlig i utenriks- og handelspolitikken og at norske posisjoner på disse områdene primært avklares av regjeringen, i tråd med vanlig praksis, understreket utenriksministeren.

Israel og «okkupert område»

Norge legger til grunn internasjonalt anerkjente grenser i vårt samarbeid med andre stater, heter det i svaret fra utenriksministeren, og fra norsk side har vi gjentatte ganger uttrykt at vår klare holdning er at “Israel” og “israelsk territorium” kun omfatter territoriet som var underlagt israelsk kontroll før 4. juni 1967.

– Med dette som bakgrunn konkluderte Utenriksdepartementet i 2018 med at kommunal anskaffelsesboikott rettet mot varer og tjenester produsert i israelske bosetninger på okkupert palestinsk territorium ikke strider mot Norges internasjonale forpliktelser på handelsrettens område, opplyste utenriksministeren. Denne konklusjonen gjelder derimot ikke for eventuelle vedtak rettet mot varer og tjenester produsert på Israels territorium, der Norge har klare handelsrettslige forpliktelser.

Lite tjenlig

Regjeringen er imot sanksjoner og boikott av Israel, slo Eriksen Søreide fast. Regjeringen mener at boikott ikke vil bidra til å løse konflikten mellom israelerne og palestinerne. Boikott skaper avstand, og regjeringen mener at dialog og samarbeid er nødvendig for å løse konflikten. Regjeringen mener derfor at kommunale vedtak om boikott er lite tjenlige.

Den sterke polariseringen i den israelsk-palestinske konflikten påvirker debattklimaet om Israel og Palestina også i Norge. Norge har imidlertid nære, langvarige og vennskapelige forbindelser med både israelerne og palestinerne, og ønsker et bredt politisk, kulturelt og økonomisk samarbeid med begge parter. Dialog og samarbeid er viktige forutsetninger for å skape tillit og løse konflikten.

Bli den første til å kommentere på "Utenriksministeren: Kommunale vedtak om boikott er lite tjenlige"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.