Utvalg: Uheldig at offentlige innkjøpere i begrenset grad følger opp klima og miljø

Anbud365: Utvalg Uheldig at offentlige innkjøpere i begrenset grad følger opp klima og miljøLeder for Ekspertutvalget for klimavennlige investeringer, Thina Margrethe Saltvedt overleverte nylig utvalgets rapport til næringsminister Jan Christian Vestre (foto: Øyvinn Myge/NFD).

Skriv ut artikkelen

Opplæringsprogram for bedre kompetanse, utvikling av bedre datagrunnlag og etablering av fastsatte, standardiserte minimumskrav. Dette er anbefalinger som regjeringen har fått i fanget av et ekspertutvalg som har sett på klimavennlige investeringer. Og utvalget er bekymret: Med den korte tiden vi har til rådighet, heter det, er det uheldig at offentlige innkjøpere i begrenset grad følger opp regelverkets krav om miljø og klima.

Rapporten fra Ekspertutvalget for klimavennlige investeringer understreker at klimatiltak på etterspørselssiden har et betydelig potensial for å redusere klimagassutslipp. Tiltak innebærer bl.a. klimakrav i anskaffelser som øker andel klimavennlige produkter og tjenester, heter det. Offentlige anskaffelser kan således utgjøre en indirekte støtte til klimavennlige investeringer.

Uheldig

– Med den korte tiden vi har til vi skal nå våre klimamål for 2030 er det uheldig at offentlige oppdragsgivere fortsatt i begrenset grad følger opp anskaffelsesregelverkets bestemmelser om å minimere miljøbelastningen og fremme klimavennlige løsninger i anskaffelsene sine, skriver utvalget i sine vurderinger og anbefalinger.

Standardiserte minimumskrav

Med det som utgangspunkt anbefaler utvalget at berørte departementer i samråd med DFØ (direktoratet for forvaltning og økonomistyring) vurderer å etablere sentralt fastsatte, standardiserte minimumskrav på de prioriterte områdene fra DFØs handlingsplan med mål om å gjøre offentlige innkjøp i Norge konsistente med målene i Parisavtalen.

Øke kompetansen

Dessuten mener utvalget at tiltak bør iverksettes så snart som mulig for å øke kompetansen til offentlige innkjøpere på dette området. Utvalget anbefaler at det bør gjennomføres et opplæringsprogram overfor alle de store offentlige innkjøperne i stat, kommuner, helseforetak og andre statlige foretak. Opplæringen kan ta utgangspunkt i eksisterende veiledningsmateriell om grønne offentlige anskaffelser. Etter at opplæringsprogrammet er gjennomført bør effekten evalueres, slår utvalget fast.

Statistikk

I tillegg anbefaler utvalget regjeringen å iverksette arbeid med å utvikle et datagrunnlag som gir statistikk og styringsinformasjon om omfanget av, kostnadene ved og effektene av grønne offentlige anskaffelser. Data som viser andel grønne utgifter i offentlige anskaffelser bør inngå, heter det.

Bli den første til å kommentere på "Utvalg: Uheldig at offentlige innkjøpere i begrenset grad følger opp klima og miljø"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.